L. Ron Hubbard

Faktaboks

L. Ron Hubbard
Lafayette Ron Hubbard
Uttale
hˈʌbəd
Født
13. mars 1911, Tilden, Nebraska, USA
Død
24. januar 1986, Creston, California, USA
L. Ron Hubbard, amerikansk forfatter og grunnlegger av scientologibevegelsen.

Artikkelstart

L. Ron Hubbard var en amerikansk forfatter og grunnlegger av den religiøse scientologibevegelsen. Han ledet bevegelsen fra etableringen i 1954 til 1966.

Før han grunnla Scientologikirken hadde L. Ron Hubbard hatt en mangslungen karriere, som han ofte viste til i sine senere foredrag og bøker. Han hadde blant annet deltatt i ekspedisjoner, vært i militæret, og skrevet romaner innenfor sjangrer som western, krim, fantasy og science fiction. Hubbard var også opptatt av religion, særlig buddhisme, og moderne okkultisme.

I 1950 utga Hubbard Dianetics: The Modern Science of Mental Health, en selvhjelpsbok med vekt på mentale øvelser, som ble en bestselger. Etter hvert utviklet han dianetikken til en omfattende terapiform som han profilerte som et åndelig alternativ til moderne psykiatri, som han mente bygde på et alt for materialistisk menneskesyn. I stedet for medisiner, elektrosjokk og lobotomi, skulle dianetikken ta utgangspunkt i menneskets potensiale for utvikling. Ifølge Hubbards tenkning er hindringene som må fjernes for at dette potensialet skal kunne utnyttes fullt og helt en form for traumer som kan spores tilbake til hendelser i både dette og tidligere liv. Traumene blir ifølge dianetikken oppløst når de blir oppdaget og undersøkt nærmere, med den konsekvens at mennesket blir fritt og kan ta rasjonelle valg.

En måte å se det på, er at dianektikk handler om menneskesinnet, mens scientologi betegner det religiøse systemet som dianektikken inngår i. Hubbard presenterte de grunnleggende prinsippene for scientologi først i Science of Survival (1951) og senere i flere bøker som tok opp stadig nye aspekter ved religionen. Etter at han gikk av som leder i 1966, skrev han en lang rekke bøker om scientologi og også flere romaner.

Hubbards biografi faller altså i stor grad sammen med scientologiens tidligste historie. Innenfor denne trosretningen er han et religiøst forbilde. I motsetning til mange andre religioner (men ikke buddhismen) er scientologi ingen åpenbaringsreligion. Hubbards biografi handler, slik den forstås innenfor scientologi, derimot om et menneske som dels oppdager, undersøker og utforsker en religion som ikke undertrykker, men frigjør, og dels om et menneske som skaper en slik religion.

I scientologien oppfattes Hubbard som vital, handlekraftig og klok, og er et forbilde. Han fremstilles som en forsker eller oppdagelsesreisende i både den ytre (materielle) og den indre verden (menneskesinnet). I alle Scientologikirkens lokaler rundt om i verden er derfor et rom innredet som en kopi av Hubbards kontor. Det skal fungere som et materielt uttrykk for scientologi og som en påminnelse om de verdiene L. Ron Hubbard representerer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg