Kvinnebunad fra Kåfjord

Kvinnebunad fra Kåfjord
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Kvinnebunaden fra Kåfjord er en fri komposisjon, utført av Vigdis Moberg Hasselberg. Den er komponert etter inspirasjon fra enkelte eldre klesplagg, samt blomster og andre naturelementer som knytter bunaden til Kåfjord som område.

Draktdeler

Liv

Bunadlivet er innsvingt i fasongen, og lages i svart, marineblått eller mellomblått. Det er i ullstoff, og har ullgarnsbroderi med motiv av markblomster som fins i Kåfjord.

Stakk

Det er valgfritt om en vil ha foldelagt eller rynket stakk. Den lages i samme ullstoff som livet, og med de samme fargealternativene. Nederst på stakken er det broderi med blomstermotiv, akkurat som på livet.

Skjorte

Skjorta er i bomull med håndvevd halskrage og håndlinninger utført i halvlin.

Forkle

Forkleet er også håndvevd i halvlin, og er foldelagt til ei linning øverst.

Lomme

Det hører løslomme til bunaden, i samme stoff som stakk og liv. Den har et utvalgt broderielement fra stakken brodert på framsida.

Hodeplagg

Som hodeplagg brukes et svart tørkle i bomull, med påsydde eller håndknyttede frynser. Tørkleet knytes i nakken.

Ytterplagg

Kep er lansert som ytterplagg til bunaden. Den lages i samme ullstoff som stakk og liv, og er brodert som de andre draktdelene.

Understakk og strømper

Det brukes svarte bomullsstrømper, men egen understakk er ikke komponert.

Metall

Det er utarbeidet eget sølv til bunaden, utført av gullsmed Knut Fosse. Det er ei sølje som har utgangspunkt i ei gammel brosje fra Trollvik. På knapper, hekter, veskelås, ørepynt og sølje er det mønster med motiv av Kåfjords høye fjell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg