Kunst på Grønland

Artikkelstart

Grønland har lange tradisjoner for utskjæring i tre, fettstein og særlig hvalrosstann. Dyr blir skildret realistisk, mens menneske- og åndefigurer gjerne er stiliserte. Særlig interesse har tupilaken, et fabeldyr som brakte ulykke med seg. Til den tradisjonelle grønlandske kunst hører også masker i tre og drakter med geometriske mønstre.

Grønlandsk tegnekunst og grafisk tradisjon innledes med Hinrich Johannes Rink, som i 1850-årene grunnla et boktrykkeri. Han fikk grønlendere til å sende eventyr, sagn og tegninger til publisering. Den mest fremstående kunstnerpersonlighet var Aron fra Kangeqs tresnitt fra 1850-årene, utgitt i Grønlandske Træsnit (1869). På 1900-tallet har grønlandske kunstnere særlig gjort seg gjeldende innenfor grafikk og tegnekunst. Et grafisk verksted ble etablert i 1972, senere utvidet til Grønlands Kunstskole.

Nyere kunst

Blant moderne kunstnere finnes maleren, grafikeren og billedhuggeren Aka Høegh (født i 1947), grafikerne Anne-Birthe Hove (1951–2012), Frederik Kristensen (født i 1952) og Arnannguaq Høegh (født i 1958), video- og performance-kunstneren Jessie Kleemann (født i 1959), land art-kunstneren Pia Arke (1958–2007) og fotokunstneren Inuuteq Storch (født i 1989).

Nuuk Nordisk Kulturfestival har siden 2015 presentert grønlandsk og øvrig nordisk samtidskunst i et tverrestetisk program som omfatter konserter, kunstutstillinger, filmvisning, dans og teater, performance, litteraturarrangementer, foredrag og debatter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg