Massemedia på Grønland

Presse

Grønland har to større aviser. Den største er den tospråklige Atuagagdliutit/Grønlandsposten (AG), som oppstod gjennom en sammenslåing av den grønlandskspråklige avisen Atuagagdliutit og den danskspråklige Grønlandsposten i 1952. Atuagagdliutit, som oppstod i 1861, var Grønlands første landsomfattende avis, og bidrog i stor grad til den nasjonale utviklingen på Grønland. Den sammenslåtte avisen utkommer etter en omlegging i 1988 to ganger i uken, og bringer stoff både på dansk og grønlandsk. Opplag ca. 4000 (1998).

Den nest største avisen på Grønland er ukeavisen Sermitsiak. Den ble startet i 1958 som en lokalavis for hovedstaden Godthåb, men er blitt landsomfattende. Også den har et opplag på ca. 4000. Avisen Niviarsiaq kommer ut én gang i måneden. Det finnes også en rik flora av små, stensilerte lokalaviser.

Radio og fjernsyn

Kalaallit Nunaata Radioa (KNR) – Grønlands Radio, som ble etablert i 1942, finansieres av det grønlandske hjemmestyret, sponsormidler og reklame, og sender daglig tospråklige nyheter. Grønlands Radio har siden 1982 sendt fjernsynsnyheter på grønlandsk to ganger i uken. Grønlands Radio produserer også fjernsynsprogrammer lokalt gjennom selskapet Kalaallit Nunaata Radioa TV, i tillegg til å sende programmer fra Danmark. Fjernsynssendingene dekker storparten av vestkysten. Årlig sendes det ca. 300 timer med grønlandske programmer og ca. 2000 timer med danske.

Fra de amerikanske basene (Thule Air Base Radio) i Kangerlussuaq og Avanersuaq, sendes musikk, nyheter osv. 24 timer i døgnet og fjernsynsprogrammer ni timer daglig, I tillegg finnes det to regionale radiostasjoner; Kujataata Radioa i sør, og Avannaata Radioa i nord.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg