Kirkemalerier og ikoner gir viktige vitnesbyrd om etiopisk kunst, dessuten har bokmaleriene fått stor oppmerksomhet. De er laget på pergament av anonyme mestere. Bilder fra 1300- og 1400-tallets evangeliarier er av særlig høy kvalitet. Karakteristisk for etiopisk maleri er mettede, kraftige farger, ofte med mørke konturer. Påvirkningen fra bysantinsk kunst er tydelig bl.a. i bildenes frontalitet og stereotype figurer. Senere ble etiopisk kunst påvirket av europeisk renessanse, og maleriene fikk flere nyanser og volum til fremstillingsformen. Rundskulptur og relieffer er sjeldne.

Fra slutten av 1800-tallet utviklet folkemaleriet seg. Ofte var flere bilder malt i en serie som skulle leses i en bestemt rekkefølge. Også malerier med motiver fra etiopisk historie ble vanlig. På 1900-tallet vokste interessen for verdslig kunst, og landet fikk i 1950-årene en statlig kunstskole.

Det etiopiske korset er et sentralt ornamentalt innslag i etiopisk kunst, f.eks. i arkitektur og kunsthåndverk.

Bygging av kirker har forbilder som kan føres tilbake til 300-tallet e.Kr. Unike i den kristne kirkearkitekturen er en rekke klippekirker, særlig kirkene i Lalibelafra 1200-tallet. Disse kirkene er helt eller delvis hugd ut i klippene og har forskjellig grunnplan. I Aksum, et religiøst sentrum kjent fra hundreåret f.Kr., finnes steler i stein, noen opptil 30 m, med samme type ornamentikk som i klippekirkene i Lalibela.

Hovedkirken i dagens Aksum er Sionkatedralen, bygd under portugisisk innflytelse i 1650-årene. Kirkearkitekturen følger senere stort sett tukulens sentraltype med konisk tak. Fasadene kan variere mellom en tradisjonell leirvegg til en europeisk klassisistisk utformet vegg. Under kong Fasiledes på 1600-tallet ble det i hovedstaden Gonder bygd palasser med spor etter både portugisisk og arabisk innflytelse.

Dagens etiopiske byer består av en blanding av tradisjonell etiopisk bebyggelse og vestlig arkitektur fra 1800- og 1900-tallet. Særlig har britisk, italiensk og amerikansk innflytelse gjort seg gjeldende. I nord og øst er innflytelsen fra islam sterkere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.