Kristusikon
Kirkemalerier og ikoner er viktige innen etiopisk kunst. Fra sent 1600-tall.

Kirkemalerier og ikoner er viktige innen etiopisk kunst, dessuten har bokmaleriene fått stor oppmerksomhet. De er laget på pergament av anonyme mestere. Bilder fra 1300- og 1400-tallets evangeliarier er av særlig høy kvalitet. Karakteristisk for etiopisk maleri er mettede, kraftige farger, ofte med mørke konturer. Påvirkningen fra bysantinsk kunst er tydelig blant annet i bildenes frontalitet og stereotype figurer. Senere ble etiopisk kunst påvirket av europeisk renessanse, og maleriene fikk flere nyanser og volum til fremstillingsformen. Rundskulptur og relieffer er sjeldne.

Fra slutten av 1800-tallet utviklet folkemaleriet seg. Ofte var flere bilder malt i en serie som skulle leses i en bestemt rekkefølge. Også malerier med motiver fra etiopisk historie ble vanlig. På 1900-tallet vokste interessen for verdslig kunst, og landet fikk i 1950-årene en statlig kunstskole.

Det etiopiske korset er et sentralt ornamentalt innslag i etiopisk kunst, for eksempel i arkitektur og kunsthåndverk.

Bygging av kirker har forbilder som kan føres tilbake til 300-tallet. Unike i den kristne kirkearkitekturen er en rekke klippekirker, særlig kirkene i Lalibela fra 1200-tallet. Disse kirkene er helt eller delvis hugd ut i klippene og har forskjellig grunnplan. I Aksum, et religiøst sentrum kjent fra hundreåret fvt., finnes steler i stein, noen opptil 30 meter, med samme type ornamentikk som i klippekirkene i Lalibela.

Hovedkirken i dagens Aksum er Sionkatedralen, bygd under portugisisk innflytelse i 1650-årene. Kirkearkitekturen er senere stort sett sentralkirker med konisk (kjegleformet) tak. Fasadene kan variere mellom en tradisjonell leirvegg til en europeisk klassisistisk utformet vegg. Under kong Fasiledes på 1600-tallet ble det i hovedstaden Gonder bygd palasser med spor etter både portugisisk og arabisk innflytelse.

Dagens etiopiske byer består av en blanding av tradisjonell etiopisk bebyggelse og vestlig arkitektur fra 1800- og 1900-tallet. Særlig har britisk, italiensk og amerikansk innflytelse gjort seg gjeldende. I nord og øst er innflytelsen fra islam sterkere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg