Kunming, by i Kina, hovedstad i provinsen Yunnan, ligger ca. 1900 moh. i et fruktbart elvebasseng rett nord for innsjøen Dian (Dian Chi), 550 km nordvest for Hanoi. Storbyområdet har 3 780 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Kunming er en av de viktigste industribyer i Sørvest-Kina, med kobbersmelteverk og annen metallurgisk industri, samt mekanisk, kjemisk og tekstilindustri. Brytning av kobber, kull og jernmalm i omegnen.

Kunming er videre et viktig handels- og kultursenter, med universitet (grunnlagt 1923), vitenskapelige institusjoner, flere høyskoler m.m. Siden 1992 er ulike høyteknologiske industribedrifter etablert med hjelp av utenlandsk kapital. Gjennom 1990-årene ble byen fornyet gjennom omfattende riving av store områder med eldre trebygninger til fordel for moderne bygg i stål.

Byen er endepunkt for jernbanen til Hanoi i Vietnam, og er knyttet til Kinas jernbanenett over Giuyang og Chengdu. Ca. 100 km sørøst for byen ligger «Steinskogen» (kin. Shi Lin), et fantastisk karstlandskap.

Kunmings moderne historie går tilbake til byggingen av jernbanen til Hanoi (og havnebyen Hai Phong) 1906–10, som åpnet byen for utenlandsk handel. Under andre verdenskrig spilte Kunming en viktig rolle, blant annet som endepunkt for den såkalte Burmaveien, og en rekke fabrikker og utdanningsinstitusjoner ble flyttet dit fra de japansk-okkuperte deler av Kina.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.