Faktaboks

Kunming
Kun-ming
Jinma Fang
Jinman Fang (Golden Horse Square) er en av de mest populære gågatene i Kunming.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Kunming er en by i Kina, hovedstad i provinsen Yunnan. Byen ligger ca. 1900 meter over havet i et fruktbart elvebasseng rett nord for innsjøen Dian (Dian Chi), 550 kilometer nordvest for Hanoi. Storbyområdet har 5 950 000 innbyggere (2020).

Næringsliv

Kunming er en av de viktigste industribyer i Sørvest-Kina, med kobbersmelteverk og annen metallurgisk industri, samt mekanisk, kjemisk og tekstilindustri. Brytning av kobber, kull og jernmalm foregår i omegnen.

Kunming er videre et viktig handels- og kultursenter, med universitet (grunnlagt 1923), vitenskapelige institusjoner, flere høyskoler med mer. Siden 1992 er ulike høyteknologiske industribedrifter etablert med hjelp av utenlandsk kapital. Gjennom 1990-årene ble byen fornyet gjennom omfattende riving av store områder med eldre trebygninger til fordel for moderne bygg i stål.

Byen er endepunkt for jernbanen til Hanoi i Vietnam, og er knyttet til Kinas jernbanenett over Giuyang og Chengdu. Rundt 100 kilometer sørøst for byen ligger «Steinskogen» (kinesisk Shi Lin), et fantastisk karstlandskap.

Historie

Kunmings moderne historie går tilbake til byggingen av jernbanen til Hanoi (og havnebyen Hai Phong) i årene 1906–1910, som åpnet byen for utenlandsk handel.

Under andre verdenskrig spilte Kunming en viktig rolle, blant annet som endepunkt for den såkalte Burmaveien, og en rekke fabrikker og utdanningsinstitusjoner ble flyttet dit fra de japansk-okkuperte delene av Kina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg