Kunming

Kunming, by i Kina, hovedstad i provinsen Yunnan, ligger ca. 1900 moh. i et fruktbart elvebasseng rett nord for innsjøen Dian (Dian Chi), 550 km nordvest for Hanoi. Storbyområdet har 3 780 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Også kjent som
Kun-ming

Næringsliv

Kunming er en av de viktigste industribyer i Sørvest-Kina, med kobbersmelteverk og annen metallurgisk industri, samt mekanisk, kjemisk og tekstilindustri. Brytning av kobber, kull og jernmalm i omegnen.

Kunming er videre et viktig handels- og kultursenter, med universitet (grunnlagt 1923), vitenskapelige institusjoner, flere høyskoler m.m. Siden 1992 er ulike høyteknologiske industribedrifter etablert med hjelp av utenlandsk kapital. Gjennom 1990-årene ble byen fornyet gjennom omfattende riving av store områder med eldre trebygninger til fordel for moderne bygg i stål.

Byen er endepunkt for jernbanen til Hanoi i Vietnam, og er knyttet til Kinas jernbanenett over Giuyang og Chengdu. Ca. 100 km sørøst for byen ligger «Steinskogen» (kin. Shi Lin), et fantastisk karstlandskap.

Historie

Kunmings moderne historie går tilbake til byggingen av jernbanen til Hanoi (og havnebyen Hai Phong) 1906–10, som åpnet byen for utenlandsk handel. Under andre verdenskrig spilte Kunming en viktig rolle, blant annet som endepunkt for den såkalte Burmaveien, og en rekke fabrikker og utdanningsinstitusjoner ble flyttet dit fra de japansk-okkuperte deler av Kina.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg