Chengdu

Artikkelstart

Chengdu, by i midtre Kina, hovedstad i provinsen Sichuan, i den nordvestre delen av Sichuan-bassenget, ved Jin-elva 260 km nordvest for Chongqing. Byen har 7 556 000 innbyggere (FN, 2015), og er et handelssenter for den tettbefolkede Chengdu-sletta, som blir vannet ved tallrike kanaler og gir meget rike avlinger. Chengdu er et transportknutepunkt med jernbaner til Chongqing, Kunming og Baoji. Jernbanestasjonen er en av Kinas største, og Chengdu internasjonale lufthavn er blant verdens travleste. Byen har en betydelig industri, blant annet tekstilindustri (silke, bomull, ull), mekanisk industri (jernbaneutstyr, turbiner, verktøy), kjemisk industri (gjødsel, legemidler), elektronisk industri (radioapparater) og aluminiumindustri. Siden slutten av 1980-årene har byen opplevd en betydelig økonomisk vekst. Byen er også et viktig utdanningssenter, med flere universiteter og høyskoler, deriblant et eget institutt for tibetanere og andre ikke-kinesiske minoriteter.

Faktaboks

Uttale
tʃəŋdu
Også kjent som
成都市

Historie

Fjellet Qingcheng regnes som taoismens fødested.
.
Lisens: CC BY 2.0

Chengdu skal være grunnlagt ca. år 300 fvt. Vanningssystemet Dujiangyan, ca. 60 km nordvest for Chengdu, danner grunnlaget for den intensive utnyttelsen av Chengdu-sletta, og ble anlagt allerede under Qin-dynastiet (221–206 fvt.). Qingcheng-fjellet, ca. 65 km nordvest for byen, regnes blant taoismens viktigste fødesteder. Dujiangyan og Qingcheng står sammen på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Byen var i middelalderen en svært velstående handelsby, kjent for sine vakre brokade- og satengstoffer, og byens kjøpmenn introduserte bruken av papirpenger til resten av Kina. Siden 1368 har Chengdu vært hovedstad i Sichuan-provinsen. Byen vokste sterkt under andre verdenskrig, da mange kinesere, på flukt fra japanerne, slo seg ned her.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg