Burmaveien

Artikkelstart

Burmaveien var en bilvei mellom Burma (i dag Myanmar) og Kina. Den var 1150 kilometer lang og fulgte en karavanevei gjennom ulendte fjelltrakter. Det høyeste punktet lå 4700 meter over havet. Veien ble anlagt mellom 1937 og 1938 fra Lashio til Kunming i Kina, og fikk stor strategisk betydning under andre verdenskrig. Opptil 200 000 mann ble satt inn i byggingen. Våpen og utstyr til kinesiske styrker ble transportert denne veien etter at japanerne hadde okkupert de kinesiske havnebyene.

Faktaboks

Også kjent som

China-Myanmar Economic Corridor, CMEC

Da japanerne erobret Lashio i april 1942, måtte de allierte bygge en ny vei fra Ledo i Assam i India til den gamle veien. Denne Ledoveien (Stilwell-veien, 770 kilometer lang) stod ferdig januar 1945.

Området mellom Lashio og Kunming er fortsatt strategisk viktig for handelen mellom Myanmar og Kina, og moderne veiutbygging og høyhastighetstog fra Kunming og ned til Kyaukphyu ved Bengalbukta, via Muse og Mandalay, inngår i planene om å bygge en økonomisk korridor mellom Kina og Myanmar (China-Myanmar Economic Corridor, CMEC). CMEC er et ledd i Kinas «belte- og veiinitiativ», også kalt den nye silkeveien. En olje- og gassrørledning langs denne strekningen fra Kunming til Kyaukphyu stod ferdig i 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg