Kontaktgruppen for Libya (LCG) var en internasjonal møteplass opprettet under krigen i Libya i 2011. Hensikten var å samordne politikken til de land og organisasjoner som engasjerte seg i konflikten i Libya, og koordinere kontakten med landets nasjonale overgangsråd, National Transitional Council of Libya (NTC).

Faktaboks

Også kjent som

Libya Contact Group (LCG)

Gruppen ble opprettet under en konferanse om Libya i London 29. mars 2011 og hadde sitt første møte i Doha i Qatar 13. april. Påfølgende møter ble holdt i Roma, Abu Dhabi og de to siste i Istanbul. Flere enkeltland og regionale organisasjoner deltok i LCG – blant dem Norge som 25. august ledet et av møtene i Istanbul sammen med Tyrkia. Der ble det oppnådd bred enighet om at NTC var å anse for den legitime representant for Libya inntil en framtidig regjering kom på plass. Dette var et standpunkt også Norge også inntok.

Da det var klart at regimet til Muammar al-Gaddafi hadde falt, ble LCG avviklet på et møte i Paris 1. september 2011. LGC ble erstattet av en ny internasjonal gruppe, Friends of Libya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg