Kontaktgruppen for Libya

Artikkelstart

Kontaktgruppen for Libya (LCG) var en internasjonal møteplass opprettet under krigen i Libya i 2011. Hensikten var å samordne politikken til de land og organisasjoners som engasjerte seg i konflikten i Libya, og koordinere kontakten med landets nasjonale overgangsråd (National Transitional Council of Libya, NTC).

Faktaboks

Også kjent som

Libya Contact Group (LCG)

Gruppen ble opprettet under en konferanse om Libya i London, Storbritannia 29. mars 2011, og hadde sitt første møte i Doha, Qatar 13. april. Påfølgende møter ble holdt i Roma (Italia), Abu Dhabi (Forente arabiske emirater) og de to siste i Istanbul (Tyrkia). Flere enkeltland og regionale organisasjoner deltok i LCG; blant dem Norge – som 25. august ledet et av møtene i Istanbul, sammen med Tyrkia. Der ble det oppnådd bred enighet om at NTC var å anse for den legitime representant for Libya inntil en framtidig regjering kom på plass. Dette var et standpunkt også Norge også inntok.

På et møte om Libya i Paris, Frankrike 1. september – da det var klart at regimet til Muammar al-Gaddafi var falt – ble LCG avviklet, og erstattet av en ny internasjonal gruppe, Friends of Libya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg