Faktaboks

Kjersti Synneva Moen
Født
8. juli 1995, Oslo
Kjersti Synneva Moen
Kjersti Synneva Moen
Av /Aschehoug.

Kjersti Synneva Moen er en tegneserieskaper, illustratør og musiker fra Selbu, best kjent for tegneserieromanen Grip den føkkings dagen (2023), som vant både Kulturdepartementets tegneseriepris og Pondusprisen og ble nominert til Trollkrittet og Årets tegneserie.

Bakgrunn

Moen gikk på musikklinjen på Ole Vig videregående i Stjørdal, der hun sang i flere band og var en flittig deltager på Ungdommens kulturmønstring. Hun synger fortsatt i bandet Rabagast, som har gitt ut albumet Utilfreds (2017).

Etter folkehøyskole begynte Moen på musikkstudier, men meldte overgang til sin andre pasjon, tegning, etter at hun fant ut at det å «nerde akkordprogresjoner og terpe på gehør» ikke var noe for henne. Etter utdannelse på Einar Granum Kunstfagskole etablerte hun seg som illustratør i Oslo, med oppdragsgivere som Morgenbladet, Vårt Land, Kvinnefronten, Human-Etisk Forbund og Den Norske Turistforening.

Tegneserier

Grip den føkkings dagen er den første tegneserieromanen til Kjersti Synneva Moen.
/Aschehoug.

Moen hadde alltid vært interessert i å lese tegneserier, men som student fokuserte hun på illustrasjonsfaget. Men parallelt begynte hun å tegne små anekdoter fra eget liv i skisseboken, noen la hun også ut på Instagram.

Hun fikk god respons, og utviklet seg videre gjennom fanziner og deltagelse på tegneseriemaraton under Oslo Comics Expo, som resulterte i 24-siderstegneseriene Lik hvis du er enig (2021), Koret (2022) og den selvbiografiske En hel bygd i en hel jente (2023). Hun ble publisert i Lunch-bladet, mens stripeserien Null stress var gjesteserie i Pondus-bladet, i tillegg laget hun juleheftet Kvit jul i Imsland (2022), som fulgte med juleplaten med samme navn av jazzmusikerne Håvard Ersland og Dorothea Økland.

Da Aschehoug forlag spurte om hun ville lage en tegneserieroman for barn og ungdom, var Moen klar for oppgaven. Grip den føkkings dagen (2023) er inspirert av Moens egne opplevelser da hun flyttet på hybel for å gå på videregående, men den er ikke selvbiografisk. Hovedpersonen er Amalie, som flytter inn til byen med bestevenninnen Vilja for å gå på videregående. Men venninnene sklir raskt fra hverandre når Vilja finner tonen med nye venner på musikklinjen, mens Amalie blir sittende ensom igjen på hybelen og sliter med å finne seg til rette blant de spisse albuene på kunst-, design- og arkitekturlinjen.

Grip den føkkings dagen ble møtt med gjennomgående gode kritikker, og vant både Kulturdepartementets tegneseriepris og Pondusprisen.

Bibliografi

Tegneserier

  • Lik hvis du er enig, Oslo 24h, 2021
  • Koret, Oslo 24h, 2021
  • Kvit jul i Imsland, Grappa, 2022 (følger med cd-platen av samme navn av Håvard Ersland og Dorothea Økland)
  • En hel bygd i en hel jente, Oslo 24h, 2023
  • Grip den føkkings dagen, Aschehoug, 2023

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg