Kvinnefronten

Kvinnefrontens fane
KVINNEFRONTEN (avisa til Kvinnefronten) sine første tre utgaver nr. 1 april 1972, nr. 2 april 1972, nr. 3 1972
KVINNEFRONTEN (avisa til Kvinnefronten) sine første tre utgaver nr. 1 april 1972, nr. 2 april 1972, nr. 3 1972
Lisens: CC BY SA 3.0
Faksimile KVINNEFRONT
Faksimile KVINNEFRONT
Av /Kvinnefronten.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kvinnefronten er en norsk organisasjon med formål å kjempe mot all kvinneundertrykking, for kvinnefrigjøring og kvinners rett til arbeid og omsorg. Organisasjonen var til å begynne med svært radikalt orientert, men er nå partipolitisk uavhengig.

De første kvinnefrontgruppene ble dannet våren 1972. Initiativet ble tatt av Rød Front-styret i Det Norske Studentersamfund som arrangerte Kvinnekonferansen i Oslo den 19. mars 1972. Kvinnefronten ble stiftet som en landsomfattende organisasjon 3. desember 1972.

Kvinnefronten var aktive i motstanden mot norsk medlemskap i EF. Kravet om gratis daghjem og kvinners rett til selvstendighet, uavhengig av hudfarge, etnisitet, seksualitet, klasse, funksjonsdyktighet, alder og religion, har hele tiden stått sentralt.

Videre har organisasjonen engasjert seg i arbeidet for selvbestemt abort og mot pornografi. Organisasjonen har, i tillegg til mer spesielle kvinnesaker, stilt seg solidarisk med frigjøringsbevegelsene i utviklingsland, og er tilknyttet ulike internasjonale nettverk (abort og reproduktive rettigheter, kvinnehandel og vold mot kvinner).

Kvinnefronten ga ut avisa Kvinnefront fra 1972 til ca. 1980, og Kvinnejournalen kom ut 1982–2004. Fra 2004 utgir Kvinnefronten tidsskriftet Fett fem ganger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg