Faktaboks

Kazimira Prunskienė

Kazimira Prunskiene

Uttale

kazim'ira pr'unskiene

Født
26. februar 1943, Vasiuliškai, like ved Švenčionys
Kazimira Prunskienė, 2011
Kazimira Prunskienė, 2011
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 3.0

Kazimira Prunskienė er en litauisk politiker og universitetsøkonom. Hun var Litauens første statsminister etter løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1990. Siden har hun vært initiativtaker til flere politiske partier. Hun stilte som motkandidat til Valdas Adamkus ved presidentvalget i 2004.

Under sovjetrepublikken Litauen

Prunskienės far deltok i opprøret mot de sovjetiske styrkene som inntok Litauen i 1940, og ble henrettet i 1943 av sikkerhetstjenesten NKVD. Hun ble uteksaminert som samfunnsøkonom fra Universitetet i Vilnius i 1965 og underviste samme sted fram til 1986, da hun tok doktorgraden der.

På 1980-tallet samarbeidet hun med kolleger ved ungarske og vesteuropeiske universiteter og mottok et Humboldt-stipend, noe som gjorde det mulig for henne å oppholde seg i Vest-Tyskland i flere perioder. Mellom 1986 og 1988 var hun rektor for instituttet for kompetanseheving for ledere innenfor økonomisk styring.

Løsrivelsen fra Sovjetunionen

Prunskienė var en av de første til å utnytte mulighetene som bød seg under den sovjetiske reformprosessen. I 1988 ble hun en av lederne for utarbeidelsen av en modell for utvidet økonomisk selvstyre. Hun var en av initiativtakerne til Folkefronten Sąjūdis i 1988. Sąjūdis var opprinnelig en støttebevegelse for Mikhail Gorbatsjovs reformpolitikk, men utviklet seg raskt til en løsrivelsesbevegelse. Prunskienė var visestatsminister i den litauiske sovjetrepublikken i 1989-1990. Hun deltok også i politikken på unionsnivå, og ble valgt inn i Det øverste sovjet – Sovjetunionens formelt lovgivende forsamling – og Folkekongressen i 1989.

Republikken Litauen

Prunskienė ble valgt til den litauiske sovjetrepublikkens øverste sovjet i februar 1990. I mars samme år, en uke etter uavhengighetserklæringen fra Sovjetunionen, ble hun valgt til statsminister og innledet et intenst diplomati for å få støtte til uavhengigheten. Regjeringen hennes måtte gå av etter ti måneder i februar 1991. Årsaken var folkelig misnøye med omfattende prisøkninger som blant annet skyldtes den økonomiske blokaden iverksatt fra den sovjetiske ledelsen i Moskva. Prunskienė manglet også støtte fra opposisjonen i nasjonalforsamlingen, som sto under ledelse av Vytautas Landsbergis. Opposisjonen ønsket en mer konfronterende linje overfor Moskva og de etniske mindretallene i landet.

Etter at hun gikk av som statsminister, har Prunskienė tatt en rekke politiske initiativer og har ledet ulike små, sentrum-venstrepartier. I 1995 var hun en av dem som sto bak opprettelsen av Litauens Kvinneparti. Hun ble innvalgt i nasjonalforsamlingen Seimas for dette partiet på et direktemandat i 1996. Kvinnepartiet byttet navn til Partiet Nytt Demokrati, men hele tiden med Prunskienė som leder. Ved valget til Seimas i 2000 ble Prunskienė innvalgt for Nytt Demokrati i et listeforbund med sosialdemokratene.

Året etter gikk Nytt Demokrati i valgallianse med Litauens Bondeparti under navnet Forbundet av Bondepartiet og Nytt demokrati. Prunskienė fortsatte som leder, og ved presidentvalget i 2004 stilte hun opp som sentrum-venstrekandidat. Hun fikk 47,7 prosent av stemmene og tapte dermed mot Valdas Adamkus, som representerte sentrum-høyre. Samme år ble hun landbruksminister i Algirdas Brazauskas’ regjering en posisjon hun beholdt eter at Gediminas Kirkilas tok over som statsminister i 2008. Prunskienės partiforbud omregistrerte seg i 2005 som partiet Litauens Folke– og Bondeforbund, uten å bytte ut lederen.

Ved valget til Seimas i 2008 lyktes det ikke Prunskienė å bli gjenvalgt, noe som førte til at hun trakk seg som landbruksminister samme år. Året etter var hun med på å opprette et nytt parti, Litauens Bondeparti, og ble valgt til leder. Ved valget til Seimas i 2012 stilte dette partiets kandidater på lista til partiet Polakkene i Litauens Valgaksjon, men uten å bli innvalgt. Prunskienė er tilhenger av tettere økonomisk og politisk samarbeid med Russland og andre tidligere sovjetrepublikker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg