Sajudis

Sajudis er en litauisk reform- og selvstednighetsbevegelse som spilte en viktig rolle Litauens løsrivelse fra Sovjetunionen på slutten av 1980-tallet og fram til 1991. Sąjūdis betyr bevegelse.

I april 1985 ble Mikhail Gorbatsjov valgt til generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti (SUKP) og begynte å åpne for debatt, egenorganisering og radikale reformer – perestrojka. Sommeren 1988 ble Litauens Reformbevegelse (Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis) opprettet for å støtte opp om perestrojka. Musikkprofessoren Vytautas Landsbergis ble leder. Bevegelsen hadde sitt utspring blant intellektuelle, særlig knyttet til Vitenskapsakademiet, mange av dem medlemmer av Litauens kommunistparti. De første demonstrasjonene Sąjūdis sto bak, var avskjeds- og velkomstmarkeringene til de litauiske delegatene til det sovjetiske kommunistpartiets 19. partikonferanse i Moskva sommeren 1988.

Den 23. august 1988 ble det holdt en demonstrasjon i Vilnius. Kravet var å få full åpenhet om innholdet i Molotov-Ribbentropavtalen fra 1939, der Tyskland og Sovjetunionen delte det nord-østlige Europa seg i mellom. Demonstrasjonene samlet om lag 200 000 mennesker fra hele republikken. Dermed var Sąjūdis etablert som masseorganisasjon.

I oktober samme år holdt Sąjūdis kongress. Politisk, økonomisk, og kulturell selvstendighet var kravet, men fremdeles skulle det hele skje innenfor de føderale rammene i Sovjetunionen. Dette siste punktet ble raskt forlatt og kravet ble full løsrivelse.

Ulike retninger gjorde seg gjeldende i Sąjūdis, der graden av etnisk nasjonalisme utgjorde et hovedskille. Etter at Litauen ble selvstendig i 1991, forlot enkeltpersoner og grupperinger bevegelsen til fordel for andre partier og grupperinger. Rest-Sąjūdis utviklet seg i sterk høyre-nasjonal retning, Sąjūdis er formelt ikke oppløst, men spiller i dag en ubetydelig rolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg