Katja Kettu er en finsk forfatter som fikk sitt gjennombrudd med romanen Jordmora i 2013. Med stor språklig energi og oppfinnsomhet gir forfatterskapet nye innfallsvinkler til viktige hendelser i finsk historie.

Kettu er utdannet innen animasjonsfilm ved Åbo kunstakademi og har også studert i London og Tammerfors. Hun arbeider med animasjon ved siden av forfatterskapet.

Hun debuterte i 2005 med Surujenkerääjä, som gav henne Tilliskivi-prisen. Romanen Hitsaaja (2008, «Sveiseren») skildrer Estonia-forliset gjennom verftsarbeideren Niila Kamsu som først bygget ferja, og siden mistet familie i forliset.

I 2011 fikk hun sitt internasjonale gjennombrudd med romanen Jordmora (originaltittel: Kätilö, norsk oversettelse 2013), en kjærlighetshistorie som utspiller seg under andre verdenskrig, mellom en finsk jordmor og en tysk soldat. For boken ble hun tildelt Runebergprisen, og den ble filmatisert i 2015 etter hennes eget manus. Den språklige rikdommen er ivaretatt i Turid Farbregds oversettelse til norsk, som ble belønnet med Kritikerprisen for beste oversettelse.

I Nattsvermer fra 2015 er hendelsene lagt til tiden like etter borgerkrigen i 1918 (originaltittel: Yöperhonen, norsk oversettelse 2017).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.