Katja Kettu

Faktaboks

Katja Kettu
Født
10. april 1978, Muhos, Österbotten

Artikkelstart

Katja Kettu er en finsk forfatter som fikk sitt gjennombrudd med romanen Jordmora i 2013. Med stor språklig energi og oppfinnsomhet gir forfatterskapet nye innfallsvinkler til viktige hendelser i finsk historie.

Bakgrunn

Kettu er utdannet innen animasjonsfilm ved Åbo kunstakademi og har også studert i London og Tammerfors. Hun arbeider med animasjon ved siden av forfatterskapet.

Forfatterskap

Hun debuterte i 2005 med Surujenkerääjä («Sorgsamleren»), som gav henne Tiiliskivi-prisen – en pris som deles ut ved Universitetet i Tammersfors. Romanen Hitsaaja (2008, «Sveiseren») skildrer Estonia-forliset gjennom verftsarbeideren Niila Kamsu som først bygget ferja, og siden mistet familie i forliset.

I 2011 fikk hun sitt internasjonale gjennombrudd med romanen Jordmora (originaltittel: Kätilö, norsk oversettelse 2013), en kjærlighetshistorie som utspiller seg under andre verdenskrig, mellom en finsk jordmor og en tysk soldat. For boken ble hun tildelt Runebergprisen, og den ble filmatisert i 2015 etter hennes eget manus. Den språklige rikdommen er ivaretatt i Turid Farbregds oversettelse til norsk, som ble belønnet med Kritikerprisen for beste oversettelse.

I Nattsvermer fra 2015 er hendelsene lagt til tiden like etter borgerkrigen i 1918 (originaltittel: Yöperhonen, norsk oversettelse 2017).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg