Katja Kettu er en finsk forfatter som fikk sitt gjennombrudd med Jordmora i 2013. Med stor språklig energi og oppfinnsomhet gir forfatterskapet nye innfallsvinkler til viktige hendelser i finsk historie. 

Kettu er utdannet innen animasjonsfilm ved Åbo kunstakademi og har også studert i London og Tammersfors. Hun arbeider med animasjon ved siden av forfatterskapet. 

Hun debuterte i 2005 med Surujenkerääjä, som gav henne Tilliskivi prisen. Romanen Hitsaaja (2008, «Sveiseren») skildrer Estonia-forliset gjennom verftsarbeideren Niila Kamsu som først bygget ferja, og siden mistet familie i forliset.

I 2011 fikk hun sitt internasjonale gjennombrudd med romanen Jordmora (originaltittel: Kätilö, norsk oversettelse 2013), en kjærlighetshistorie som utspiller seg under andre verdenskrig, mellom en finsk jordmor og en tysk soldat. For boken ble hun tildelt Runebergprisen, og den ble filmatisert i 2015 etter hennes eget manus. Den språklige rikdommen er ivaretatt i Turid Farbregds oversettelse til norsk, som ble belønnet med Kritikerprisen.

I Nattsvermer fra 2015 er hendelsene lagt til tiden like etter borgerkrigen i 1918 (oritinaltittel: Yöperhonen, norsk oversettelse 2017). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.