Avishode Karmsundposten
Avishode Karmsundposten
Norsk presses historie.
Forside av Karmsundposten.

Forside av Karmsundposten 19. august 1862.

Forside av Karmsundposten.
Nasjonalbilioteket .

Karmsundposten var en avis som ble utgitt fra 1861 til 1915.

Historie

Journalist Peter Rosenkrantz Johnsen.

Karmsundsposten har på sitt vis gjort seg gjeldende i norsk pressehistorie. Det var nemlig her Peter Rosenkrantz Johnsen (bildet) fikk publisert sine aller første litterære bidrag. Forfatteren og journalisten Rosenkrantz Johnsen betraktes som norsk presses første petitjournalist. Han var født i Bergen i 1857, kom som 12-åring til Haugesund og gikk borgerskolen her. I 1879, som 22-åring, fikk han offentliggjort sine første litterære småprodukter i Karmsundsposten. Han var også redaktør av Haugesunds Budstikke 1880–1881 før han forlot Haugesund.

Journalist Peter Rosenkrantz Johnsen.
Norsk presses historie.

Grunnleggeren av Haugesunds første avis het Christoffer Nymann og var født i Stavanger. Nymann fikk sin kongelige bevilling som boktrykker i januar 1861. I mars var han på plass i Haugesund, og allerede i mai var både trykkeriet og avisen i drift. Karmsundposten skulle være et «Blad for Haugesund, Skudesnæshavn og Kobbervig» og erklærte seg etter hvert som et Venstre-blad.

Karmsundsposten kom ut mandag og fredag og kostet to spesidaler i året. Avisen var den første tiden i «et format som et skikkelig stort lommetørkle og med fire to-spaltede sider».

Christoffer Nymann døde i 1872, og hans kone, Olava Juell Nymann, fortsatte å utgi avisen ved hjelp av leid boktrykker og leid redaktør. Fra 1875 til 1880 var det boktrykker Søren Anton Nilsen, født i Sandefjord, som ledet «Chr. Nymanns Enkes Bogtrykkeri». I hans tid begynte avisen å komme ut tre ganger i uken, fortsatt med bare fire sider.

Etter hvert var en føljetong fast innslag i avisen, ellers inneholdt den en del notiser, mens annonsene opptok mer plassen.

Flere konkurrenter

1880 overtok Søren Nymann avisen som hans far grunnla. Han reiste imidlertid til Amerika et par år senere, og i hans fravær var det Bernt Seland som redigerte Karmsundsposten. Så kom Nymann hjem i 1895 og overtok igjen, mens Seland samme året grunnla Haugesunds Avis, også en Venstre-avis. Markedet var ikke stort nok for begge, og i årene som fulgte, tapte Karmsundsposten for Haugesunds Avis.

Karmsundsposten holdt det gående til 1915. Da Haugesunds Avis og den nye konkurrenten Haugesunds Dagblad begge begynte som dagsavis i 1912 og også fulgte opp den raske tekniske utviklingen, ble Karmsundsbladet for alvor hengende etter. Det fortsatte å komme ut, men bare tre dager i uken, og redaktøren forklarte dette ved å framsette følgende postulat: «Leserne har ikke tid til å lese en avis hver dag, og det er således bortkastede penger å holde et dagblad.» I 1915 gikk avisen inn.

Fakta

  • Første nr. 1.5.1861, første red. Christoffer Nymann.
  • Siste nr. 13.4.1915, deretter opptatt i Haugesunds Folkeblad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg