Karel Hynek Mácha

Faktaboks

Karel Hynek Mácha
Uttale
mˈa:xa
Født
16. november 1810, Praha - Malá Strana, Tsjekkia (den gang Habsburg-imperiet)
Død
5. november 1836, Litoměřice, Tsjekkia (den gang Leitmeritz på tysk, Habsburg-imperiet)
I den trebevokste Petrínparken vest for Lillesiden i Praha, står en statue av Karel Hynek Mácha. Parken er spesielt populær om våren når frukttrærne blomstrer og unge kjærestepar legger blomster på monumentet.
Karel Hynec Mácha
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Karel Hynek Mácha var en tsjekkisk dikter.

Tidens og dødens gåte er temaet i alle av Máchas velklingende og billedrike dikt og levende prosa. Obrazy ze života mého (Bilder fra mitt liv, 1834) er ren prosalyrikk; romanen Křivoklad (Borgen Křivoklad, 1834), påvirket av Walter Scott, ble en suksess. Hans neste roman, Cikáni (Sigøynere), som handler om hjemløshet og identitetsproblemer, slapp ikke gjennom sensuren i 1835 og utkom først i 1857.

Hans store lyrisk-episke dikt Máj (1836) måtte utgis på eget forlag og ble forkastet av kritikken som dekadent. I 1858 brukte en ny diktergenerasjon (Jan Neruda, Vítězslav Hálek) navnet Máj for sin litterære almannakk.

Máchas udødelige dikt betegnes som den tsjekkiske litteraturens betydeligste poetiske kunstverk. Máj er oversatt til en rekke språk, blant annet delvis til norsk ved Olav Rytter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg