Kaj Franck

Faktaboks

Kaj Franck
Født
9. november 1911, Vyborg, Russland
Død
26. september 1989, Helsinki, Finland
Kaj Franck. Kunstglass. Utført ved Nuutajärvi Notsjö. Finland, 1960-tallet.

Artikkelstart

Kaj Franck var en finsk formgiver. Han arbeidet med tekstil-, møbel- og belysningsdesign ved siden av keramikk og glass.

Keramikkdesign

Franck studerte ved kunstindustriskolen i Helsingfors. Etter andre verdenskrig ble han kunstnerisk leder ved Arabia, Finlands største keramikkfabrikk, og denne funksjonen hadde han i nesten 30 år. Karakteristisk for Francks keramiske serviser er enkle former og forfinet estetikk inspirert av abstrakt kunst, og bruk av fargevariasjoner innen samme serier. Mest kjent er serviset Teema (opprinnelig Kilta – 1953). Etter at kaffekopper og skåler ble utstyrt med Tove Janssons Mummitrollet-dekor er serviset blitt ytterligere populært.

Glassdesign

For Nuutajärvi Notsjö formga Franck både kunstglass og serieproduserte bruksvarer. «Prisma» var en serie vaser som kom på markedet på 1950-tallet. De ble utført med skrå, slepne sider med glass i to lag. Det innerste laget farget glass og det ytterste i klart glass. Drikkeglasset «Kartio» fra 1958 er en annen av hans klassikere.

Franck var en av de mest betydelige formgiverne i etterkrigstidens Finland, og en fremtredende representant for Scandinavian design. Han var dattersønn av forfatteren og arkitekten Johan Jacob Ahrenberg.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aav, Marianne (red.) (2011). Kaj Franck: Universaaleja muotoja. Designmuseo

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg