Kaj Franck var en finsk formgiver. Han arbeidet med tekstil-, møbel- og belysningsdesign ved siden av keramikk og glass.

Franck studerte ved kunstindustriskolen i Helsingfors. Etter den andre verdenskrig ble han kunstnerisk leder ved Arabia, Finlands største keramikkfabrikk, og denne funksjonen innehadde han i nesten 30 år. Karakteristisk for Francks keramiske serviser er enkle former og forfinet estetikk inspirert av abstrakt kunst, og bruk av fargevariasjoner innen samme serier. Mest kjent er serviset Teema (opprinnelig Kilta – 1953).

For Nuutajärvi Notsjö formga Franck både kunstglass og serieproduserte bruksvarer. «Prisma» var en serie vaser som kom på markedet på 1950-tallet. De ble utført med skrå, slepne sider med glass i to lag. Det innerste laget farget glass og det ytterste i klart glass. Drikkeglasset «Kartio» fra 1958 er en annen av hans klassikere.

Franck var en av de mest betydelige formgivere i etterkrigstidens Finland, og en fremtredende representant for Scandinavian design. Han var dattersønn av forfatteren og arkitekten Johan Jacob Ahrenberg.

  • Aav, Marianne (ed.). Kaj Franck: Universaaleja muotoja. Designmuseo. Helsinki, 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.