Vase
Alvar Aaltos verdenskjente vase ble opprinnelig produsert av Karhula.

Det finske kunsthåndverket markerte seg internasjonalt først og fremst på 1900-tallet. Som det norske, viste det finske kunsthåndverket i eldre tid en sterk stilretardering. Det finnes bevart en del gjenstander fra Vasa-tiden, først og fremst kirkeinventar.

Historisk

Under barokken ble et stort antall møbler importert fra Sverige, men det fins bevart både stoler og skap fra denne tiden. Under Karl 12.s krig ble mange av landets herregårder ødelagt og med dem møbler og øvrig innbo.

På siste halvdel av 1700–tallet var det en oppblomstringstid i Finland. Til tross for en del import fra Sverige oppstod det likevel finske nasjonale særtrekk. Man hadde blant annet under rokokkoen en forkjærlighet for sittemøbler i livlig malte farger. Innflytelse fra Russland ble dominerende etter 1809, da Finland og Sverige skilte lag. Tunge, kompakte empiremøbler ble kjøpt inn direkte fra St. Petersburg.

Blant øvrige grener innen kunsthåndverket har tekstilkunsten de eldste tradisjonene i Finland. Til hertug Johans storslåtte hoff på Åbo Slott i 1566–1573 hørte også et veveatelier som senere kom til å få betydning for den finske rye- og dobbeltvevtradisjonen.

1900 til 1950

Terrin
Alfred William Finch. Terrin i glasert keramikk. Utført ved Iris i Finland. Cirka 1900.

Det var først rundt 1900 at Finland markerte seg internasjonalt med sitt kunsthåndverk. Den finske paviljongen på verdensutstillingen i Paris, der arkitekten Eliel Saarinen hadde samarbeidet med kunstneren Akseli Gallen-Kallela, vakte stor oppmerksomhet. Innen keramikken fikk Alfred William Finch stor betydning, dels som designer for Iris-fabrikken i Borgå (1897–1902), dels som lærer ved Centralskolan för Konstflit (1902–1930).

Hvitträsk

I 1902 ble Hvitträsk bygd. Dette er en kunstnerkoloni som er bevart i dag, og som klart viser hvorfor finsk arkitektur og kunsthåndverk ble internasjonalt kjent. Hvitträsk ble boligene til de tre arkitektene Eliel Saarinen, Armas Lindgren og Herman Gesellius. Utformingen av interiørene var vel så viktig som eksteriørene. Her var også maleren Akseli Gallen-Kallela med og dekorerte deler av interiørene. Han ble en av de mest kjente finske dekorative kunstnerne. Foruten sine malerier og illustrasjoner tegnet han også både møbler og ryer.

Funksjonalismen

Stol
I 1931-1932 designet Alvar Aalto stolen 41 Paimio til Paimio Sanatorium. Produsent var O.y Huonekalu-ja Rakennustyötehdas.

Fra slutten av 1920-årene ble arkitekten Alvar Aalto en viktig person også for kunsthåndverket i Finland. Møblene hans i bøyd tre ble toneangivende i det nordiske møbelbildet. Samarbeidet med kona Aino Aalto og etableringen av firmaet Artek bidro til internasjonale suksesser.

Glass

Utviklingen innen glass har vært betydningsfullt for Finland som design–nasjon. Pioner i denne sammenheng var Göran Hognell, landets første profesjonelle glassdesigner. Han bidro kraftig til en kvalitetsheving innen faget. Blant Hognells fremste design er drikkeglasset Aarne (1948) for Karhula. Av stor viktighet var Aino Aaltos pressglass–serie Bölgeblick (1932) for Karhula. Noen år etterpå vant ektemannen Alvar Aalto en konkurranse for det samme firmaet med vasen Savoy (1936). Innen den organiske modernismen hadde Gunnel Nyman en viktig rolle. Hennes vaser med luftbobler i glassmassen viste vei til stilperioden Scandinavian design tidlig i 1950–årene.

1950 til 2000

Scandinavian design

Stol
Ilmari Tapiovaaras stol Mademoiselle ble opprinnelig produsert av Asko fra 1956.

Etter andre verdenskrig brukte Finland design som bevisst satsingsområde for å gjenbygge kulturen og økonomien. Deltakelsen på Triennalen i Milano 1951 bidro sterkt til landets renommé som en internasjonal design-nasjon. Den finske møbeltradisjonen på 1900-tallet har mange kjente navn som for eksempel Ilmari Tapiovaara, Antti Nurmesniemi og Yrjö Kukkapuro. Innen smykkekunsten er det først og fremst tre firmaer som har markert seg internasjonalt: Kalevala Koru, Kaunis Koru og Lapponia. For sistnevnte har Björn Weckström designet en rekke smykker påvirket av finsk natur.

Porselen og keramikk

Stettbolle
Kyllikki Salmenhaara. Stettbolle. Glasert keramikk. Utført ved Arabia.

Gjesteatelierene på den keramiske fabrikken Arabia har vært viktige. Her har finske og utenlandske keramikere fått muligheten til å eksperimentere og til å skape frie keramiske arbeider. De fleste finske keramikere med internasjonalt ry har vært innom Arabias atelier, som for eksempel Birger Kaipiainen, Friedl Kjellberg, Toini Muona og Kyllikki Salmenhaara. Kaj Francks funksjonalistiske servise Teema (1953) er fortsatt i produksjon. Det er blitt særlig populær med Tove Janssons Mummi-dekor. Ulla Procopé står bak noen av firmaets mestselgende serviser, deriblant i steingods, med den populære glasuren Ruska. Også hennes håndmalte serviser vant terreng.

Glass

Etter andre verdenskrig kom en bølge med unge formgivere som jobbet innen ulike områder. Tapio Wirkkala begynte som designer hos det sammenslåtte glassverket Karhula–Iittala i 1946. Allerede samme år formga han den ikoniske vasen Kantarelli. Wirkkala står også bak et betydelig antall glasserviser, deriblant Tapio, Ultima Thule og Niva. Noen år etterpå ble Timo Sarpaneva kollega til Wirkkala. Sarpaneva formga en rekke ikoniske kunstglass tidlig i 1950-årene, som Orkidea og Lancets. Vårvinteren 1963 kom Sarpanevas Pisaranrengas, et stilrent glass med en vulst på midten av korpus. Lysestaken Festivo i pressglass hører også til klassikerne.

Møbler

Ball stol
Ball stol designet av Eero Aarnio.
Av /Scanpix.

Omkring 1946 vant Annikki og Ilmari Tapiovara konkurransen om å innrede Domus Academica, et boligkompleks for studenter i Helsingfors. Ekteparets eget møbelfirma Keravan Puuteollisuus Oy produserte møblene. Ikonisk i den sammenheng var Domus med laminert sete og rygg, montert med få skruer til en konstruksjon i tre. Stolen var rasjonell og tilpasset masseproduksjon. Grunnet en overkommelig pris så ble god design tilgjengelig for flertallet. En annen av Ilari Tapiovaras klassikere var gyngestolen Mademoiselle (1958) for Asko, likeså stolen Wilhelmina (1959), også den i laminert tre.

Utover i 1960-årene ser vi en mer eksperimentell side i finsk møbeldesign. Utforskingen av plasten bidro sterkt til nye innovative modeller.

Belysning

Lampe
Lisa Johansson-Papes bordlampe 40-013 — Lady ble designet for Stockmann Orno i midten av 1900-tallet.

Lisa Johansson-Pape var blant pionerene innen finsk belysningsdesign. I 1942 ble hun ansatt designer for armaturfabrikken Orno, eiet av selskapet Stockmann. I tillegg til forbrukermarkedet formga hun belysning for mange offentlige institusjoner og rundt 150 kirker. Hennes formgivning er nøktern og lite prangende. Paavo Tynell var mer outrert i utformingen av sine armaturer. Han designet for det egne firmaet Taito, som han etablerte med Eric O. W. Ehrström i 1918. Tynell jobbet mye med messing, gjerne med huller i metallet for å skape spennende lys- og skyggevirkninger.

Tekstilkunst

Tekstiler

Marimekkos formgivere er opptatt av at tekstilene skal signalisere en glad og avslappet livsstil.

Tekstiler
Av .

Innen tekstilkunsten har ryekunstnere som Uhra Simberg-Ehrström, Kirsti Ilvessalo og Kirsti Rantanen dominert, mens Dora Jung har vært en ener innen dekorative tekstiler i blant annet lin-damask. Fra rundt 1960 til ut på 1980-tallet har firmaer som Marimekko og Vuokko oppnådd verdensry for sine stoffer og moteklær.

Postmodernisme og nye materialer

I senere år har Finland fått en rekke unge, spennende kunsthåndverkere innen de fleste materialområder. De bygger dels på den klassiske finske tradisjonen, men de viser også en ny tilnærming til naturen, ikke minst sett gjennom naturmystikkens øyne. Glasskunstneren Markku Salo har for glassverket Nuutajärvi formgitt design med overraskende materialkombinasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kulvik, Barbro (red. m.fl.) (2017). Hundra år av finsk design : ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling, Nationalmuseum
  • Aav, Marianne og Eva Viljanen ed. (2006). Iittala : 125 years of Finnish glass : Complete History with all Designers, Designmuseo / Arnoldsche
  • Korvenmaa, Pekka (2014). Finnish design : a concise history, Victoria & Albert Publishing
  • Mäki, Oili (1954).Taide ja työ : Finnish Designers of today, Werner Söderström Osakeyhtiö

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg