Jungfrau

De tre fjellene er fra venstre Eiger, Mönch og Jungfrau.

Jungfrau er et fjell i Sveits, i Bernalpene, kantonene Bern og Wallis/Valais, 4158 meter over havet. Jungfrau ligger sørøst for Lauterbrunnental, og toppen av fjellet ligger på grensen mellom de to kantonene.

Faktaboks

Etymologi
tysk ‘jomfru’

En tannhjulsbane, som ble påbegynt i 1896 og var ferdig i 1912, fører fra Lauterbrunnen i vest og Grindelwald i øst til Kleine Scheidegg (2061 meter over havet) og derfra går den i tunnel gjennom nordveggen av Eiger, under Mönch, og så opp til endestasjonen, Jungfraujoch (3454 meter over havet), like nordøst for Jungfraus topp. Dette er Europas høyeste jernbane. På Jungfraujoch er det en liten underjordisk «by», med forskningsstasjon, meteorologisk observatorium, postkontor, forskjellige turistetablissementer med mer.

Jungfrau ble besteget første gang i 1811. Planen var opprinnelig å føre jernbanen helt til toppen av Jungfrau, men dette er aldri blitt realisert.

Navnet die Jungfrau, 'Jomfruen' er gitt til ære for Augustiner-nonnene i Interlaken hvorfra toppen kan ses, og har sannsynligvis sammenheng med fjellets hvite, nonnelignende drakt i motsetning til de dystre veggene på nabofjellene, Eiger og Mönch, 'munk'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg