Jungfrau

Jungfrau, fjell i Sveits, i Bernalpene, kanton Bern og Wallis/Valais, 4158 moh. Jungfrau ligger sørøst for Lauterbrunnental, og toppen av fjellet ligger på grensen mellom kantonene Bern og Wallis.

Faktaboks

etymologi:
tysk ‘jomfru’

En tannhjulsbane, som ble påbegynt i 1896 og var ferdig i 1912, fører fra Lauterbrunnen i vest og Grindelwald i øst til Kleine Scheidegg (2061 moh.) og derfra går den i tunnel gjennom nordveggen av Eiger, under Mönch, og så opp til endestasjonen, Jungfraujoch (3454 moh.), like nordøst for Jungfraus topp. På Jungfraujoch er det en liten underjordisk «by», med forskningsstasjon, meteorologisk observatorium, postkontor, forskjellige turistetablissementer med mer.

Jungfrau ble besteget første gang 1811. Planen var opprinnelig å føre banen helt til toppen av Jungfrau, men dette er aldri blitt realisert.

Navnet die Jungfrau, 'Jomfruen', gitt til ære for Augustiner-nonnene i Interlaken, har sannsynligvis sammenheng med fjellets hvite, nonnelignende drakt, i motsetning til de dystre veggene på nabofjellene, Eiger og Mönch, 'munk'.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg