Faktaboks

Jules Supervielle
Uttale
sypervjˈɛl
Født
16. januar 1884, Montevideo, Uruguay
Død
17. mai 1960, Paris, Frankrike

Jules Supervielle var en fransk forfatter. Han ble født i Uruguay av franske foreldre, og levde store deler av sitt liv i Sør-Amerika. Han var fransk kulturattaché i Uruguay fra 1946.

Supervielle hentet inspirasjon både fra latinamerikansk tradisjon og fra samtidens tekniske virkelighet. Hans verk er beslektet med surrealismen, men han deltok aldri i den surrealistiske bevegelsen. De beste romanene og fortellingene hans foregriper også den magiske realismen i søramerikansk litteratur.

Av Supervielles diktsamlinger kan nevnes Gravitations (1925), Poèmes de la France malheureuse (1942) og Oublieuse mémoire (1949). Han skrev fortellinger som L'Homme de la pampa (1923), Le Voleur d'enfants (1927) og den fremragende novellesamlingen L'Enfant de la haute mer (1931). I tillegg skrev han flere sceneverker, blant annet operaen Bolivar (1936) med musikk av Darius Milhaud.

Et utvalg av Supervielles dikt fra samlingene Gravitations og Débarcadères (1922) er gjendiktet til norsk av Annie Riis i Gravitasjoner (2003)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg