Jon prest

Jon prest slik Hartmann Schedel forestilte seg ham i sin verdenskrønike fra 1493.

Av .

Artikkelstart

Jon prest, eller Johannes presbyter, var en mytisk prestekonge i middelalderen.

Faktaboks

Også kjent som

Johannes presbyter

prestekongen Johannes

Prester John

Sagnet om prestekongen Johannes bredte seg i Vest-Europa på midten av 1100-tallet. Det fortalte om en mektig kristen konge i det fjerne Asia som samtidig var prest, og som hadde seiret over muslimene i et blodig slag og siden rykket frem for å komme korsfarerne til unnsetning.

I sin krønike forteller Albericus at omkring 1165 «sendte presbyteren Johannes, indernes konge, sine brev om forunderlige ting til forskjellige kristne herskere, især til Manuel av Konstantinopel og Fredrik, den romerske keiser». Dette brevet er blitt meget omtalt og besunget i krøniker og dikt, men er uten historisk verdi; det hviler hovedsakelig på Aleksander-sagnet. Kongespeilet nevner at en liten bok om Jon prest nylig er kommet til Norge.

Fransiskanerne og dominikanerne, som drev misjon i Øst-Asia fra 1245, lette etter Jon prests rike. Samme mål stod for de oppdagelsesreisende som tok sjøveien mot øst. Senere mente man å ha funnet riket i det kristne Etiopia, og dette ble hevdet av fremtredende lærde helt frem på 1600-tallet.

Det er delte meninger om hva som kan ha ligget til grunn for sagnet om Jon prest; mange hevder at det er ryktet om den kristne keiser av Etiopia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg