John Milne

Faktaboks

John Milne
Født
30. desember 1850, Liverpool, Storbritannia
Død
30. juli 1913, Newport, Storbritannia

Artikkelstart

John Milne var en britisk geolog som regnes som grunnleggeren av seismologi som egen fagdisiplin

Etter studier i London og Freiberg og omfattende feltstudier blant annet på Newfoundland, i Sinai og Russland, ble Milne i en alder av 25 år kalt til det nyopprettede Imperial College of Engineering i Tokyo som professor i geologi. Hans sterke interesse for feltstudier førte ham over store deler av Japan for å studere landets vulkaner. Som et resultat av disse studiene kunne han imøtegå den rådende hypotesen om at vulkanisme var årsak til jordskjelv.

Tokyo-Yokohama-jordskjelvet i februar 1880 ledet Milne inn på det fagfeltet som skulle oppta ham resten av livet – seismologien. Sammen med Thomas Lomar Gray utviklet han i 1881 den første moderne seismograf (Milne-Gray-seismograf). I løpet av sine 20 år i Japan etablerte Milne et nett av nær 1000 seismografer over hele øyriket. I tillegg til teoretiske studier utførte han et stort og viktig praktisk arbeid med å utvikle prinsipper for jordskjelvsikre konstruksjoner.

I 1894 vendte han tilbake til England og oppførte en privat seismologisk stasjon på Isle of Wight. Takket være Milnes sterke faglige posisjon ble stasjonen ved Newport, Isle of Wight et internasjonalt senter for faget. Milne var en drivkraft i etableringen av et verdensomspennende nett av seismografiske stasjoner.

I tillegg til å forfatte lærebøker i faget (Earthquakes and other earth movements (1886) og Seismology (1898)) arbeidet han stadig med å forbedre og raffinere målemetodene. Sammen med John Johnson Shaw konstruerte han i 1913 Milne-Shaw-seismografen, som i lang tid ble et standardinstrument i seismologien.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg