Johan Christian Schønheyder (biskop)

Faktaboks

Johan Christian Schønheyder
Født
9. august 1742, København
Død
14. april 1803, Trondheim

Artikkelstart

Johan Christian Schønheyder var en dansk-norsk geistlig. Han ble cand.theol. ved universitetet i København i 1760, bare 17 år gammel. Etter studier i Tyskland fra 1765 til 1768 fulgte han samme år Christian 7 som tysk reiseprest på kongens store reise til Tyskland, Nederlandene, Storbritannia og Frankrike.

Schønheyder var slottsprest på Christiansborg fra 1769, sogneprest i Trinitatis kirke i København fra 1771 til 1782, i Vor Frue kirke samme sted og stiftsprost over Sjælland fra 1782 til 1788, deretter biskop i Trondhjems stift til sin død. Han var den siste biskopen i det store stiftet (som omfattet hele Norge nord for Dovre) før det ble delt etter hans død.

Schønheyder var pedagogisk interessert og arbeidet lenge for å få etablert et lærerseminarium i Trondheim. Det kom i drift året før han døde, men ble nedlagt to år senere. Biskopen ivret også for bygging av faste skoler i de samiske distriktene på bekostning av Misjonskollegiets arbeid, som ble nedlagt i stiftet i 1802. Han advarte mot Hans Nielsen Hauges virksomhet og fikk ham arrestert og dømt til tukthusstraff i 1799. Schønheyder var visepreses i Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab fra 1791 til sin død.

Han var tipptippoldefar til Johan Christian Schønheyder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg