Juscelino Kubitschek

Faktaboks

Juscelino Kubitschek

Juscelino Kubitschek de Oliveira

Uttale
kubitschˈek
Født
1902, Diamantina, Brasil
Død
1976, Resende, Brasil

Artikkelstart

Juscelino Kubitschek var en brasiliansk lege og politiker som var Brasils president fra 1956 til 1961. Han representerte sentrumspartiet Partido Social Democrático (PSD).

Under valgkampanjen hadde Kubitschek lovet «femti års fremgang på fem». Som president presset han fram en rask industriutvikling og gjorde seg bemerket for sin ambisiøse byplanlegging. Kubitschek er særlig kjent for vedtaket om å flytte landets hovedstad fra Rio de Janeiro for å sette fart på utviklingen i det indre av Brasil. Brasília ble bygget fra grunnen av på fire år, og Kubitschek innviet selv den omstridte, nye hovedstaden i 1960. Til tross for økonomisk og kulturell vekst under hans presidentperiode, førte byggingen av Brasília til at inflasjonen steg fra 19,2 prosent i 1956 til 43 prosent i 1961.

Etter at Kubitschek hadde fratrådt som president i 1961, ble han valgt til senator for delstaten Goiás. Da president João Goulart ble styrtet av militæret i april 1964 og det nye regimet etablerte et militærdiktatur, ble partiet hans forbudt. Kubitschek mistet setet i senatet og ble utestengt fra all politisk aktivitet i ti år. I 1976 mistet Kubitschek livet i en bilulykke. Han var så populær da han døde at militærregjeringen erklærte tre dagers landesorg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg