Faktaboks

Jean-Pierre Blanchard

Jean-Pierre François Blanchard

Uttale
blãʃˈar
Født
4. juli 1753, Les Andelys
Død
7. mars 1809
Jean-Pierre Blanchard

Illustrasjon av Jean-Pierre Blanchards ferd over Den engelske kanal i 1785.

Av /Library of Congress.

Jean-Pierre Blanchard var en fransk aeronaut. Han var den første som fløy en ballong i Nord-Amerika, og var sammen med amerikaneren John Jeffries den første som krysset Den engelske kanal i et luftfartøy.

Karriere

Etter å ha fløyet i en ballong første gang i 1784, foretok Blanchard sammen med amerikaneren John Jeffries den første ballongferd over Den engelske kanal 7. januar 1785. Ferden fra Dover Castle til Guînes i Pas-de-Calais tok omkring 2,5 timer.

9. januar 1793 ble Blanchard den første som fløy en ballong i Nord-Amerika, da han fløy fra Washington Prison Yard i Philadelphia til Gloucester County i New Jersey.

Etter oppfinnelsen av fallskjermen av Sebastien Lenormand i 1783, demonstrerte Jean-Pierre Blanchard den med en hund fra en varmluftballong. I 1793 fikk han selv muligheten til å teste fallskjermen da ballongen sprakk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg