Faktaboks

Jan Milič z Kroměříže
også Milic de Cresmir
Uttale
mˈilitʃ
Født
1320
Død
1374
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Jan Milič z Kroměříže var en tsjekkisk reformator.

Som medlem av keiser Karl 4s kanselli ble Milič påvirket av italiensk renessanse. Rystet av tidens moralske forfall forlot han i 1363 kanselliet og ble en mektig folketaler og asketisk helgenskikkelse. I latinske taler og skrifter henvendte han seg direkte til kirken, paven og keiseren med krav om kirkereform og allment kirkekonsil. I 1367 reiste Milič til Roma for å feire pave Urban 5s tilbakekomst fra Avignon og fremlegge sine planer. Han spådde at antikrist ville komme samme år og ble fengslet av inkvisisjonen, men løslatt på pavens befaling.

Milič organiserte med keiserens støtte et stort reformarbeid i Praha, med blant annet presteseminar, anstalt for rehabilitering av prostituerte samt en «kommune» kalt Jerusalem – grunnlaget for Jan Hus' senere virksomhet. Av hans mange skrifter kommer særlig Boken om Antikrist, brever og prekener, stadig i nye utgaver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg