Jan Gossaert

Faktaboks

Jan Gossaert
kalt Jan van Mabuse etter sin fødeby Maubeuge
Uttale
γˈåsa:rt
Født
1478, Maubeuge, Frankrike
Død
1. oktober 1532, Antwerpen, Belgia
omtrentlig fødselsår

Artikkelstart

Jan Gossaert var en nederlandsk sengotisk maler, det nederlandske maleris mest typiske romanist. I begynnelsen var han påvirket av Gerard David og Albrecht Dürers grafikk, for eksempel i Kongenes tilbedelse (National Gallery, London) og et triptykhon med Maria og barnet (cirka. 1511, Galleria nazionale, Palermo).

Han gikk tidlig i tjeneste hos humanisten Filip av Burgund, og fulgte ham blant annet på en reise til Roma i 1508, hvor han lærte den italienske renessanse å kjenne. Innflytelsen fra renessansen viser seg i perspektivbruk, i arkitekturdetaljer, hvor sengotikk og renessansedetaljer blandes, og i mytologiske scener med nakne figurer, for eksempel Herkules og Omfale (1517).Tradisjonelle nederlandske stiltrekk forsvinner likevel ikke helt.

Fra 1517 var han bosatt i Utrecht. Blant hans hovedverker er Lukas maler Madonna (ca. 1515, Národní Galerie, Praha) og Danae (1527, Alte Pinakothek, München). Han har også malt betydelige portretter, og virket som kobberstikker, raderer og xylograf.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg