Faktaboks

Jamalhalvøya
Yamal, Samojedhalvøya
Uttale
jamˈalhalvøya
Etymologi

Hevdes å skrive seg fra urbefolkningens ord for land (ja) og slutt (mal).

Jamalhalvøya er en lang, flat halvøy i Russland, mellom Obbukta, Baidaratabukta og Karahavet. Halvøya utgjør en egen kommune (rajon) og ligger i Jamal-Nenets autonome område. Innbyggertallet er 16 990 (2020). Omtrent 40 prosent er khantier, 28 prosent nenetser og 24 prosent russere.

Halvøya er 750 km lang og dekket av tundra. Mesteparten ligger under permafrost.

Jamalhalvøya har Russlands største forekomster av naturgass, som utgjør en viktig del av landets økonomi. De store forekomstene ble påvist i 1960- og 1970-årene, og i dag går naturgass i rørledninger over land (Jamal-Europaledningen) og under Østersjøen (Nord Stream) til markedene i EU. I 2017 ble Sabetta-havnen på halvøya innviet for utskiping av flytende naturgass (LNG).

Naturen er meget sårbar, og hensynet til nenetsene og khantiene, som ofte livnærer seg ved tradisjonell reindrift, er blitt tillagt økende vekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg