Jakob Nielsen

Faktaboks

Jakob Nielsen
Født
1250
Død
1310
omtrentlig fødsels- og dødsår

Artikkelstart

Jakob Nielsen var en greve av Nørre-Halland, gjennom et ledd utenfor ekteskap sønnesønns sønn av danskekongen Valdemar Sejr.

Jakob gjorde arvekrav gjeldende etter sin far Niels av Halland, som døde i 1251, men han måtte vente helt til 1283 på sitt grevskap, fordi kravet ikke ble godkjent.

Han tilhørte en krets av misfornøyde adelsmenn og ble dømt fredløs i 1287 for medvirkning til mordet på kong Erik Glipping året før, og sluttet seg til Danmarks fiender i Norge og Sverige mot Erik Menved. Sammen med andre danske fredløse fikk Jakob den norske borgen Ragnhildarholm ved Konghelle i forlening av formynderstyret for kong Eirik Magnusson, og siden bygde Jakob borgene Hunehals og Varberg i Halland. Også disse ble betraktet som norske kronbesittelser forlent til Jakob.

Den norske støtten til de danske fredløse var et ledd i en ekspansiv sørvendt utenrikspolitikk, der kong Eirik og hans bror hertug Håkongjorde arvekrav gjeldende på gods i Danmark etter sin danske mor Ingebjørg Eriksdatter, og søkte å få kontroll med Halland. Et forlik i 1295 innebar store innrømmelser fra den danske kongen både til det norske riksstyret og de danske fredløse. Men etter dansk militær pågang måtte grev Jakob i 1305 la Håkon 5 inndra Nørre-Halland. Håkon lot sin kommende svigersønn Erik overta denne forleningen i Jakobs sted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg