Ivar Jerven

Faktaboks

Ivar Jerven
Født
21. juni 1924, Tune, Østfold
Død
24. april 1994, Oslo
Ivar Jerven, Vinterskog, 1971. Olje på lerret, 100,5 x 114,5 cm.
© Ivar Jerven/BONO.
Lisens: Vernet verk
Ivar Jerven, Sommerlandskap, 1979. Olje på lerret, 74 x 92 cm.
Maleri
Av .

Artikkelstart

Ivar Jerven startet som grafiker og tegner. Han har også laget to mindre illusstrasjonsarbeider. Etterhvert ble maleriet hans hoveduttrykk. Han malte både med olje og akvarell. Motivkretsen består av rene landskap og landskap med husklynger.

Utdanning

Jerven var elev ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) i perioden 1943-1947. Her studerte han under Carsten Lien, Chrix Dahl og Karl Høgberg. Lien, som var lærer i bokklassen, bidro til at Jerven prøvde seg som illustratør ved et par anledninger. Det var imidlertid Chrix Dahl som skulle få større betydning da Jerven valgte grafikken som sin første, viktige uttrykksform.

Landskap og noen illustrasjoner

Mange av Jervens landskapsmotiv er inspirert av området i Flosta (nå Arendal kommune). Jerven og hans familie hadde et sommersted i Holmesund. Stedet hadde tiltrukket seg flere kunstnere som utgjorde en liten koloni i etterkrigstiden. Til kunstnerfellesskapet på Flosta hørte Ellen Nordan Lund Iden, Kjerstin Øvrelid (gift med Ivar Jerven), Knut Monrad, Finn Strømsted, Finn Henrik Bodvin, Liv Nergaard og Bodil Cappelen.

Ivar Jervens motiver har er ofte basert på en dynamisk behandling av fargen og flaten. Dette gir et urolig og vibrerende uttrykk som egner seg spesielt godt til skildring av uvær og vind som han gjengir i flere malerier. Den urolige virkningen overføres også til andre motiver med husfasader og vinterlige landskap.

Bokillustrasjonene ble laget ved SHKS. Carsten Lien, som var bokklassens første lærer, opprettet Grafisk Studiegruppe og et typografisk verksted. Jerven fikk i 1949 anledning til å bruke verkstedet, og illustrerte Johan Falkbergets Naglerne med fire små streketsninger. I tillegg har Jerven illustrert Malstrømmen, skrevet av Edgar Alan Poe.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Christensen, Linda. "Maleriutstilling med ny vri". I Arendals Tidende, 2.5.2016.
  • Hoved, Vilborg Stubseid. Den illustrerte boka: historien om norsk bokillustrasjon. Oslo: Unipub, 2011.
  • Opstad, Gunvald. Sørlandet og malerne. Oslo: Aschehoug, 1991.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg