Faktaboks

Isoroku Yamamoto
Uttale
yamamˈoto
Født
4. april 1884
Død
18. april 1943

Admiral Isoroku Yamamoto.

.
Lisens: fri

Isoroku Yamamoto var en japansk sjøoffiser og admiral under andre verdenskrig, kjent for planleggingen av angrepet på Pearl Harbor i USA 7. desember 1941.

Yamamoto ble født Isoroku Takano 4. april 1884 i Nagaoka. Han fikk navnet Yamamoto da han ble adoptert av Yamamoto-klanen som 29-åring.

Bakgrunn

Han ble ferdig utdannet sjøoffiser i 1904, og deltok samme år i krigen mot Russland som varte til 1905. Han ble såret i slaget ved Tsushima, som var det avgjørende slaget i den russisk-japanske krigen. Yamamoto studerte senere ved den japanske stabsskolen, og tilbrakte flere perioder i USA. Han studerte også ved Harvard University og tjenestegjorde som marineattaché i USA fra 1925 til 1928.

Andre verdenskrig

I perioden frem mot andre verdenskrig steg han raskt i gradene, og ledet blant annet den japanske delegasjonen til London da flåteavtalene i øst skulle reforhandles. Her oppga Japan sin tidligere forsiktighet. Han ble visemarineminister fra 1937 og flåtesjef fra 1939.

Yamamoto argumenterte for en krig med USA, all den tid Japan ville invadere vestlige kolonier i Øst-Asia. Han var med på å planlegge angrepet på den amerikanske flåtebasen i Pearl Harbor på Hawaii 7. desember 1941, og ledet flåtens operasjoner inntil han omkom 18. april 1943, da flyet ha satt i ble skutt ned av amerikanske jagerfly.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Yngve Jarslett

Jeg finner en objektiv og nogenlunde sannferdig fremstilling av Yamamoto vanskelig i en leksikal sammenheng. Yamamotos plass i historien er kompleks, og synet på hans ferdigheter som øverstkommanderene for den japanske kombinerte flåten har flyttet seg fra idolisering til et langt mer kritisk syn som viser en øvertskommandernde med hverken strategiske eller taktiske ferdigheter å snakke om, hvor hans største betydning er politisk som alibi for den japanske marinens fremferd. Dagens syn virker å være at han var låst i en utdatert og svært tidstypisk japansk holdning om at kriger kunne avgjøres på grunnlag av enkeltstående og avgjørende slag. Det er en myte at han var i mot angrepet på Pearl Harbor, tvert i mot var det han som presset det igjennom ved hjelp av sin innflytelse og posisjon. Han gjorde det samme igjen med beslutningen om å angripe Midway, et angrep som i dag regnes for å være svært dårlig gjennomført.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg