Isoroku Yamamoto, japansk sjøoffiser, admiral under den annen verdenskrig. Kjent for planleggingen av angrepet på Pearl Harbor 7. desember 1941.

Yamamoto ble født Isoroku Takano 4. april 1884 i Nagaoka. Han fikk navnet Yamamoto da han ble adoptert av Yamamoto-klanen som 29-åring.

Utdannet sjøoffiser 1904, og deltok i krigen mot Russland 1904-05. Studerte senere ved Harvard University og tjenestegjorde som marineattaché i USA fra 1925 til 1928. Varamarineminister fra 1937, flåtesjef fra 1939. Planla angrepet på den amerikanske flåtebasen i Pearl Harbor (7. des. 1941) og ledet flåtens operasjoner inntil han omkom 18. april 1943, da hans fly ble skutt ned av amerikanske P-38 jagerfly.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

9. juli 2012 skrev Yngve Jarslett

Jeg finner en objektiv og nogenlunde sannferdig fremstilling av Yamamoto vanskelig i en leksikal sammenheng. Yamamotos plass i historien er kompleks, og synet på hans ferdigheter som øverstkommanderene for den japanske kombinerte flåten har flyttet seg fra idolisering til et langt mer kritisk syn som viser en øvertskommandernde med hverken strategiske eller taktiske ferdigheter å snakke om, hvor hans største betydning er politisk som alibi for den japanske marinens fremferd. Dagens syn virker å være at han var låst i en utdatert og svært tidstypisk japansk holdning om at kriger kunne avgjøres på grunnlag av enkeltstående og avgjørende slag. Det er en myte at han var i mot angrepet på Pearl Harbor, tvert i mot var det han som presset det igjennom ved hjelp av sin innflytelse og posisjon. Han gjorde det samme igjen med beslutningen om å angripe Midway, et angrep som i dag regnes for å være svært dårlig gjennomført.Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.