Isflåmannen er et naturfenomen i Ørsta kommune, Møre og Romsdal, rundt 20 kilometer sør for Ålesund. Isflåmannen ligger på østsiden av fjellet Grøthornet (1013 meter over havet), på vestsiden av Årskogdalen (Ådalen) som fører sørøstover fra Nordre Vartdal ved Vartdalsfjorden. Det er også mulig å nå Grøthornet fra Årsetdalen på vestsiden av fjellet.

Faktaboks

Også kjent som
Isflåa

Naturfenomenet består i at det fra tid til annen kan høres smell fra fjellet, samtidig som det skytes vann ut fra fjellveggen i opptil 50–60 meter lange stråler. Fenomenet har usikker årsak, men ser ut til alltid å opptre i forbindelse med passasje av lavtrykk, og kan således henge sammen med vekslende trykk på vannansamlinger i hulrom i fjellet. Dette har vært vanskelig å undersøke skikkelig ettersom vannstrålene kommer fra et nærmest utilgjengelig punkt midt i en loddrett fjellvegg.

Sagn

Det er knyttet et naturmytisk sagn til fenomenet. Sagnet forteller at det finnes en sjø inne i fjellet hvor det seiler et skip. Hver gang skipet støtet mot fjellveggen, skyter Isflåmannen.

Steinlabyrinter

I tillegg til Isflåmannen er det i fjellområdet mellom Årsetdalen og Årskogdalen funnet to såkalte «trojanske borger» som anses som svært gamle, utvilsomt menneskeskapte fenomener. En av dem ligger ved Grøthornet, rundt 900 meter over havet, og er kalt «den julianske borg». Den er formet som en steinlabyrint i sirkelform og skal skrive seg fra rundt 1 500 fvt, antagelig oppkalt etter den romerske keiser Julian, som hadde en spesiell interesse for soldyrking.

Den andre er «Isflålabyrinten», som ligger nokså midt mellom Vardehorn (985 meter over havet) og Isflåna (964 meter over havet), og bare rundt én kilometer i luftlinje nordvest for «den julianske borg». De to borgere er de eneste i sitt slag mellom Oslofjorden og Finnmark, og de er alene om å være plassert høyt til fjells. Hittil har ingen fullt ut kunne forklare opphavet til disse «trojanske borgene».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg