Innenriksdepartementet ble opprettet under den tyske okkupasjonen ved forordning av 25. september 1940. Departementet var bygget opp etter mønster av det tyske «Reichsinnenministerium», og var det mest sentrale i Nasjonal Samlings forsøk på å «nyordne» det norske statsstyret i tråd med nazistiske prinsipper. Innenriksdepartementet (ID) ble oppløst ved frigjøringen den 8. mai 1945.

Kommissarisk statsråd i NS-regjeringen og senere NS-innenriksminister Albert Viljam Hagelin var leder for ID fra opprettelsen og fram til november 1944. Innenriksdepartementet hadde et meget omfattende saksområde, og fikk overført en rekke avdelinger fra andre departementer, for eksempel Kommunalavdelingen (fra Justisdepartementet) og Sivilforvaltningen for hær og marine (fra Forsvarsdepartementet), men også blant annet det som etter hvert i sammenslått form fikk navnet Helseavdelingen (fra Sosialdepartementet).

En rekke av de typiske nazifiseringstiltakene ble fremmet av Innenriksdepartementet, som var blant departementene med høyest prosentandel NS-medlemmer. Rundt 25 prosent av de ansatte var medlemmer av Nasjonal Samling totalt sett, men blant de ledende tjenestemennene og i andre sentrale posisjoner var tallet enda høyere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hans Fredrik Dahl et. al. (red.), Norsk krigsleksikon, 1940–1945 (Oslo: Cappelen, 1995)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg