Ingemar Leckius

Faktaboks

Ingemar Leckius
Ingemar Gustafson
Født
5. november 1928, Kristianstad
Død
18. juni 2011, Lund

Artikkelstart

Ingemar Leckius var en svensk dikter, oversetter og kunst- og litteraturkritiker. Han regnes som en representant for modernismen i svensk litteratur og sies å tilhøre Lundaskolen, en klynge modernistiske diktere og kritikere tilknyttet universitetsbyen Lund på 1940 og 1950-tallet.

Liv og forfatterskap

Ingemark Leckius omkring 1960.
Av .

Leckius var født Gustafson og endret sitt etternavn da han konverterte til katolisismen i 1960. Han var gift med oversetteren Mikeala Leckius (født Berg) og debuterte i 1951 med diktsamlingen Andra riter.

Ofte er marxisme og religion sidestilt, og religiøs symbolikk og politisk interesse for den tredje verden preger hans forfatterskap, for eksempel i Vid terebintträdet (1989). Essaysamlingen Mot ett okänt ljus (1983) inneholder essayer og artikler fra et kvart århundre. Samleverket Med fantasins eld – Ingemar Leckius och bilden (redigert av Johan Stenström) utkom i 2002.

Lundaskolen

Sammen med en rekke andre forfattere med base i Lund regnes den unge Leckius som del av Lundaskolen, en modernistisk litterær åre i svensk litteratur, inspirert av franske eksistensialister som Jean-Paul Sartre og Albert Camus. Diktere og forfattere som Lennart Fröier, Majken Johansson, Göran Printz-Påhlson, Anna Rydstedt, Bo Strömstedt, Harold Swedner og Åsa Wohlin publiserte sine dikt i aviser, studenttidsskrifter og deres eget tidsskrift Vox.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg