Faktaboks

Idfu

Edfu

Uttale
ˈidfu
Horus-tempelet
Horus-tempelet i Idfu.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Idfu er en by i det sydlige Egypt ved vestbredden av Nilen. Byen ligger på en naturlig forhøyning omkring 95 kilometer nord for byen Aswan og omtrent like langt syd for byen Luxor. Idfu ligger i guvernementet Aswan, og har i overkant av 360 000 innbyggere (2006).

Idfu er kjent for et tempel tilegnet guden Horus som er svært godt bevart. Byen er i tillegg et handelssenter, med produksjon av kornvarer, frukt, bomull sukker, tepper og metallvarer.

Historie

I oldtiden lå det en større by som fungerte som en form for provinshovedstad hvor moderne Idfu nå ligger. Idfu var også kjent som Behdet og Djeba i faraoisk tid. Restene av oldtidsbyen er i form av en kai ved Nilen, og tempelet bygget i ptolemaiisk tid, som er overmåte vel bevart (bygningen påbegynt 237 fvt.). Tempelet er bygd etter grunnskjemaet for de eldre egyptiske templer og er blant de største i Egypt. På dette stedet dyrket man solguden Horus som grekerne sammenstilte med Apollon, noe som førte til at byen også fikk navnet Apollinopolis Magna.

Horus blir fremstilt under bildet av en vinget solskive. I denne skikkelsen hadde Horus en gang ved Idfu beseiret den onde gud Set og hans kampfeller. I egyptisk mytologi kom gudinnen Hathor fra byen Dendera i høytidelig prosesjon til byen hvert år for sammen med solguden Horus å feire minnet om hans triumf over guden Set, og Horus' tronbestigning.

I 2001 begynte et større utgravingsprosjekt kjent som The Tell Edfu Project, drevet av en rekke vestlige universiteter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg