Ibarra

Artikkelstart

Ibarra er en by i Ecuador, 80 kilometer nordøst for hovedstaden Quito. Ibarra er hovedstaden i provinsen Imbabura og har et folketall på 131 856 ifølge folketellingen i 2010 (INEC).

Faktaboks

Uttale
ibˈarra

Ibarra befinner seg gjennomsnittlig på en høyde 2215 meter over havet, men det det varierer fra de laveste punktet på 1945 meter til det høyeste på 2347 meter over havet. Den blir gjerne kalt den hvite byen på grunn av de mange hvite fasadene.

Økonomi og utdanning

Den fremste økonomiske motoren i Ibarra er de fruktbare markene omkring byen. Det gjelder særlig produksjonen og bearbeidelse av sukkerrør, men også jordbruksprodukter som bygg, poteter og andre vekster som trives i klimaet.

Ibarra har flere universiteter og er den beste lokasjonen for høyere utdanning i den nordlige delen av Ecuador.

Turisme

Ibarra har en arkitektur med blanding av gammelt og nytt. Til tross for gjenoppbygging etter jordskjelv, er det fortsatt spor av kolonial arkitektur. Det er flere museer i byen, blant annet et arkeologisk med gjenstander fra førkolonial tid.

Rundt byen er det naturopplevelser i forbindelse med innsjøen Yahuarcocha og den inaktive vulkanen Imbabura. Noen mil sør for byen ligger Otavalo med et stort marked med kunsthåndverk.

Historie

Før spanjolenes ankomst var området Ibarra ligger på bebodd av Caranqui-folket, som var underlagt Inkariket. De gjorde opprør mot inkastyret, som svarte med en reaksjon som etter opptegnelser farget vannet i Yahuarcocha-innsjøen lyserødt.

Ibarra som spansk koloniby ble formelt grunnlagt i 1606. Det var behov for et knutepunkt mellom byene Quito og Pasto, som ligger i dagens Colombia.

Jordskjelvet i i 1868 ødela byen totalt og flere enn 30 000 innbyggere omkom som følge av dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg