Pakkesvitsjing, i datakommunikasjon et prinsipp for tidsmultiplekset overføring av informasjonsblokker over fast eller linjesvitsjet forbindelse. Prinsippet for pakkesvitsjing ligner mye på forsendelser av postpakker. Informasjonsblokkenen overføres i såkalte datapakker fra avsender til en pakkesvitsj (et «postkontor») i nettet. Datapakkene inneholder adresseinformasjon, slik at pakkesvitsjen kan sortere og videresende dem til neste pakkesvitsj eller til mottageren hvis denne er tilknyttet samme svitsj som avsenderen (såkalt «store-and-foreward»). Mellom pakkesvitsjene går det hele tiden pakker fra alle de forskjellige datasamtaler som pågår.

Pakkesvitsjing gir bedre utnyttelse av den totale overføringskapasiteten i nettet enn linjesvitsjing. Dette skyldes at en pakkesvitsjet datasamtale mellom adressatene i motsetning til en linjesvitsjet, kun beslaglegger overføringskapasitet når det sendes datapakker på forbindelsene.

Pakkesvitsjing benyttes for eksempel i overføring av data på Internett. På Internett er prinsippet spesifisert i standarden TCP/IP.

Dersom påtrykket av datapakker blir stort fra mange samtidige brukere opptrer varierende forsinkelser i viderleveringene, siden pakker blir satt inn i køer der lengden kan fluktuere. Da opptrer såkalt pakkejitter, noe som er uheldig dersom datastrømmene representer sanntids lyd eller video.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.