Geodetisk observatorium
Observatoriet til Kartverket her i Ny-Ålesund bidrar bl.a. med data til IGS og GGOS.
Geodetisk observatorium
Lisens: CC BY SA 3.0

IGS er en internasjonal organisasjon for satellittbasert geodesi og andre tjenester som krever høy nøyaktighet ved bruk av navigasjonssatellitter. IGS ble stiftet i 1994, holder til i Pasadena i California, USA, og er organisert som en tjeneste under den internasjonale geodesiorganisasjonen IAG.

Faktaboks

Også kjent som

The International GNSS Service (IGS)

IGS består av ca. 350 medlemmer fra 118 land, hovedsakelig offentlige etater, universiteter og forskningsinstitusjoner. IGS samler inn data om navigasjonssatellitters posisjoner fra et stort antall bakkestasjoner verden over (i 2021 over 500 stasjoner). Observasjonene bearbeides og presenteres i form av presise banedata (efemerider). IGS beregner og utgir også presise klokkekorreksjoner, foruten jordrotasjonsdata og opplysninger om ionosfæren og troposfæren av betydning for presis satellittnavigasjon. Dataene bidrar også til å kunne realisere et presist globalt koordinatsystem – International Terrestrial Reference Frame (ITRF). Organisasjonen arbeider for internasjonal standardisering innenfor sitt virksomhetsområde, og for å spre kunnskap om satellitteknologiens muligheter.

IGS bidrar som en del av Global Geodetic Observing System (GGOS) og er medlem av World Data System (WDS). På norsk område finnes to bakkestasjoner som forsyner IGS med observasjonsdata, i Ny-Ålesund og Tromsø. Begge er eid av Kartverket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg