Belarus (Hviterussland) er et sletteland som strekker seg cirka 650 kilometer i retning vest–øst. Landskapet bærer tydelig preg av nedisingen under siste istid. Her er tallrike lave morenerygger, jevnt avrundede drumliner, flyttblokker og tusener av små sjøer og sumper.

De belarusiske høyder er en sørvest–nordøst-gående morenerygg som strekker seg fra nord for Brest gjennom Minsk, og fortsetter østover i SmolenskMoskva-ryggen. Disse høydedragene, som er mellom 110 og 130 kilometer brede og varierer i høyde mellom 150 og 300 meter over havet, markerer sørgrensen for isens utbredelse og er den største av de baltiske endemorenene.

Høydedragene danner vannskillet mellom Nemunas og Dvina, som begge renner til Østersjøen, og Dnepr med bielvene Pripjat og Bjarezina, som renner til Svartehavet. Sør for De belarusiske høydene, på begge sider av Pripjat, ligger de store Rokitno-myrene.

Klima

Klimaet varierer fra temperert til kontinentalt. Middeltemperaturen i januar ligger mellom −7 og −9 °C og i juli mellom 16 og 18 °C. Nedbøren varierer mellom 500 og 650 millimeter i året, med en liten topp om sommeren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg