Hjelm er en øy i Kattegat i Danmark, om lag 9 kilometer øst for Ebeltoft i Syddjurs kommune og en morenekolle fra tapestiden. Hjelm inngår som en del av nasjonalpark Mols Bjerge. Øya er i hovedsak i privat eie og er uten fastboende, men enkelte bygninger benyttes til ferie- eller studieopphold. Hjelm fyr ble oppført i 1856. Høyeste punkt er Fyrbakken, 45 meter over havet.

Faktaboks

Etymologi

Stedsnavnet Hjelm omtales fra 1200-tallet som hiælm, en hjelmlignende forhøyning.

Historie

Det er funnet spor etter mennesker på Hjelm helt fra steinalderen, men øya er bedre kjent for den danske marsken Stig Andersen Hvide som ble kjent medskyldig i drapet på kong Erik Glipping i 1286 evt. Han søkte tilflukt i Norge, men vendte tilbake til Hjelm i 1290 evt der han befestet seg og deltok i norske angrep på Danmark. I tiden fram til 1306 evt drev de falskmyntneri da borgen ble inntatt av Erik 6. Menved som erobret den fra Norges konge Håkon 5. Magnusson. Sagnet har gitt inspirasjon til en rekke sanger og fortellinger, blant annet Karen Blixens Fra det gamle Danmark.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg