Tapestiden er et begrep som brukes om et geologisk tidsavsnitt i Skandinavia som varte fra omtrent 8000 til 4000 år fvt., som også blir kalt eiketiden eller littorinatiden. Tiden omfatter deler av eldre steinalder og er oppkalt etter muslingen Venerupis (tidligere kalt Tapes) decussatus.

Klimaet var mildere enn i dag, og mange varmekrevende dyr og planter fantes opp til 1500 kilometer lenger nord enn nå, og skoggrensen gikk høyere (opp til 1100 meter over havet i Sør-Norge). Varmen førte til stor issmelting i polartraktene og havstigning. Spesielt i utkanten av Skandinavia (Sørlandet og Ryfylke i Norge) steg havet fortere enn landhevningen.

Stigningen i havnivået førte til at Østersjøen ble en saltvannsbukt (Littorinahavet). I Norge kalles stigningen av havnivået for 9500 til 6500 år siden for tapestransgresjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg