Hestmanden

Hestmanden, norsk dampskip som seilte i utenriksfart i begge verdenskrigene, og det eneste bevarte lasteskip som har gått i konvoifart under to verdenskriger.

Som det eneste gjenværende i Nortraships flåte representerer det en sentral del av Norges krigshistorie, og regnes som kanskje det mest verdifulle veteranskip i landet. Skipet er bygget i Laksevåg for Vesteraalens Dampskibsselskap i 1911, og seilte til vanlig i dette rederiets kystgodsrute både i mellomkrigstiden og etter 2.verdenskrig til ut i 1970-årene.

I ganske forfallen stand ble «Hestmanden» i 1979 tatt hånd om av Norsk Veteranskipsklubb, og i 1995 startet restaureringsarbeidet ved Bredalsholmen Veteranskipsverft i Kristiansand. Tanken var å gjøre skipet i stand til å være et seilende museum langs norskekysten som et minnesmerke over bl.a norske krigsseilere. I september 2011 ble det «sjøsatt» fra verftet og skal nå ligge forankret som museumsskip foran Kilden teater- og konserthus i Kristiansand. Under dåpsseremonien var Kong Harald tilstede sammen med bl.a 240 krigsseilere.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg