Hestmanden, norsk dampskip som seilte i utenriksfart i begge verdenskrigene, og det eneste bevarte lasteskip som har gått i konvoifart under to verdenskriger.

Som det eneste gjenværende i Nortraships flåte representerer det en sentral del av Norges krigshistorie, og regnes som kanskje det mest verdifulle veteranskip i landet. Skipet er bygget i Laksevåg for Vesteraalens Dampskibsselskap i 1911, og seilte til vanlig i dette rederiets kystgodsrute både i mellomkrigstiden og etter 2.verdenskrig til ut i 1970-årene.

I ganske forfallen stand ble «Hestmanden» i 1979 tatt hånd om av Norsk Veteranskipsklubb, og i 1995 startet restaureringsarbeidet ved Bredalsholmen Veteranskipsverft i Kristiansand. Tanken var å gjøre skipet i stand til å være et seilende museum langs norskekysten som et minnesmerke over bl.a norske krigsseilere. I september 2011 ble det «sjøsatt» fra verftet og skal nå ligge forankret som museumsskip foran Kilden teater- og konserthus i Kristiansand. Under dåpsseremonien var Kong Harald tilstede sammen med bl.a 240 krigsseilere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.