Heskestad, sogn og tidligere kommune i Rogaland. Kommunen ble opprettet ved innføringen av det kommunale selvstyret i 1837. Størstedelen av den tidligere kommunen, det nåværende Heskestad sogn, ble i 1965 innlemmet i Lund kommune, to mindre deler, øvre del av Gyadalen i nord og Grøsfjellområdet i vest, ble tillagt Eigersund kommune. Ved nedleggelsen av Heskestad kommune i 1965 målte den 222 km2 og hadde 661 innbyggere.

Heskestad sogn utgjør den nordvestre del av Lund kommune, med 445 innbyggere (2017). Sentralt gjennom sognet går Heskestaddalen med Sokndalsvassdraget som her gjennomløper Ualandsvatnet (187 moh.), Heskestadvatnet (171 moh.) og Eidsvatnet (153 moh.). Sokndalsvassdraget munner ut i havet ved Sogndalstrand. Heskestad kyrkje er en langkirke i tre fra 1904.

Navnet. Første ledd i navnet er antagelig et fjellnavn, Heski, av samme rot som hǫss, 'grå'; brukt om fjellet Kassen (564 moh.) øst for Heskestaddalen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. mai 2010 skrev Atle William Heskestad

En mulig forklaring er at navnets første del stammer fra gammelnorsk, og betyr noe slikt som det store grå (dvs. fjellformasjoner).

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.