Heskestad

Heskestad kirke.

Artikkelstart

Heskestad er et sogn og tidligere kommune i Rogaland fylke. Kommunen ble opprettet ved innføringen av det kommunale selvstyret i 1837. Størstedelen av den tidligere kommunen, det nåværende Heskestad sogn, ble i 1965 innlemmet i Lund kommune, mens to mindre deler, øvre del av Gyadalen i nord og Grøsfjellområdet i vest, ble tillagt Eigersund kommune. Ved nedleggelsen av Heskestad kommune i 1965 målte den 222 kvadratkilometer og hadde 661 innbyggere.

Heskestad sogn utgjør den nordvestre del av Lund kommune, med 445 innbyggere (2017). Sentralt gjennom sognet går Heskestaddalen med Sokndalsvassdraget, som her gjennomløper Ualandsvatnet (187 meter over havet), Heskestadvatnet (171 meter) og Eidsvatnet (153 meter). Sokndalsvassdraget munner ut i havet ved Sogndalstrand. Heskestad kyrkje er en langkirke i tre fra 1904. Bondeføreren Ole Gabriel Ueland er begravet på den gamle kirkegården ved Heskestad gård. Det er også reist en minnestøtte over han ved gården Hetland.

Første ledd i navnet er antagelig et fjellnavn, Heski, av samme rot som hǫss, 'grå'; brukt om fjellet Kassen (564 meter over havet) øst for Heskestaddalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Atle William Heskestad

En mulig forklaring er at navnets første del stammer fra gammelnorsk, og betyr noe slikt som det store grå (dvs. fjellformasjoner).

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg