Sogndalsstranda

Deler av trehusbebyggelsen i Sogndalstrand.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

En del av trehusbebyggelsen fra 1700- og 1800-tallet. Foto: Knut Bry.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sogndalsstranda, tettbebyggelse i Sokndal kommune, Rogaland, del av tettstedet Hauge i Dalane, ligger ved Sokndalsvassdragets (Soknas) utløp; 284 innbyggere (2017).

Faktaboks

også kjent som:

Sogndalstrand

De to tettbebyggelsene Sogndalstrand og Rekefjord utgjorde 1846–1944 en egen bykommune (ladested) med navnet Sogndal. Stedet vokste frem på 1600-tallet, og var i 1660-årene et betydelig strandsted. Ladested fra 1798. Sogndalstrand var en viktig havn med livlig handelsvirksomhet. Da gruvedriften begynte i Sokndal i begynnelsen av 1860-årene, ble Rekefjord gjort til malmhavn, men gruvedriften ble nedlagt etter 10 år. Fremdeles i 1880-årene hadde Sogndalstrand ca. 500 innbyggere og drev betydelig eksport av makrell, laks og hummer. Da sørlandske hovedvei ble lagt nord for Sogndalstrand, og da den gjenopprettede gruvedriften 1919 gjorde Jøssingfjord til skipingshavn, ble stedet ytterligere svekket.

Fra midten av 1990-årene har Sogndalstrand hatt økende turisttrafikk, blant annet på grunn av den godt bevarte trehusbebyggelse fra 1700- og særlig 1800-tallet. Bebyggelsen og kulturlandskapet rundt er vernet fra 2005. Trehusbebyggelsen i Sogndalstrand er delt av elven Sokna. På vestsiden, Strandasiden, ligger bymessige trehus langs hovedgata med sjøhus ut mot elven. På østsiden, Årossiden, besto bebyggelsen opprinnelig av et klyngetun med teigdelt innmark og felles utmark etter vanlig skikk på Vestlandet. Deler av dette er bevart. Fiskerimuseet Sogndalstrand hører inn under Dalane Folkemuseum.

Om navnet, se Sogndal kommune.

Kart

Sogndalsstranda
Av /Statens kartverk.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg