Helmer Hofset

Faktaboks

Helmer Hofset
Født
27. mai 1920
Død
26. april 2006

Artikkelstart

Helmer Hofset var en norsk arkitekt.

Bakgrunn

Hofset ble født i Verdal 27. mai 1920. Han var sønn av av rektor Henrik Hofset og Solveig Ruth Olsen. Hofset ble uteksaminert fra Norges tekniske høgskole (NTH) i Trondheim i 1947 og ansatt samme sted som vitenskapelig assistent i bygningsteknologi i 1950. Fra 1972 virket han som professor ved høgskolen.

I 1975 ble han tildelt Treprisen for sine mange småhusarbeider. Hofsets evne til å tilpasse materialet til stadig skiftende produksjons- og brukskrav bidro til en videreføring og fornyelse av norsk trehustradisjon.

Uttrykk

Hans boliger kjennetegnes av gode planløsninger og et enkelt og tilbakeholdent uttrykk, hvor det estetiske og konstruktive går hånd i hånd. Blant de mest vellykkede arbeidene finner vi Enebolig for dosent Gunnar Thorsen, Hus Carlsen, Hus Helle, Enebolig for familien Storhaug, Enebolig for Klara og Nils Grimsmo og sin egen bolig i Ellefsens vei 7, alle i Trondheimsområdet.

Hofset står også bak en rekke større boligprosjekter, blant dem MILBO-boligene (Militære Boligbyggelag) på Skjefte i Steinkjer (1952). Den kalde krigen og Norges NATO-medlemskap førte til vekst i militærbyen Steinkjer og behovet for boliger for militærpersonell. I begynnelsen av 1950-tallet stod Hofset for reguleringsplanen og oppføring av 16 horisontale tomannsboliger for befal og offiserer på Steinkjersannan, de såkalte MILBO-boligene. De fleste av boligene er i dag ombygd, mens enkelte har beholdt sitt opprinnelige og autentiske eksteriør med sitt eksponerte konstruksjonssystem i fasaden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Arkitektnytt juni 2006
  • Byggekunst nr. 2/1976, s. 38-40
  • Hofset, Helmer og Granum, Hans: Modulsamordning og standardisering i bygningsindustrien. Universitetsforlaget, 1969
  • Byggekunst nr. 8/1961

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg