Faktaboks

Heinrich Gottlieb Köhler
Virke
Glassgravør
Familie

Foreldres navn er ikke kjent.

Gift 28. eller 29.6.1752 i København med Maria Loges.

Pokal
Heinrich Gottlieb Köhler (dekor). Pokal. Gravert og slepent motiv. Utført ved Nøstetangen glassverk. Ca. 1765/66.
Lokkpokal
Nøstetangen lokkpokal med gravert dekor utført av Heinrich Gottlieb Köhler i 1761.

Heinrich Gottlieb Köhler var en glassgravør som var virksom på 1700-tallet. Han var knyttet til Nøstetangen glassverk fra 1756 til nærmere 1770.

I 1740-årene kom han antagelig fra Schlesien til Danmark, der han graverte flere praktpokaler som fremdeles er bevart på Rosenborg slott. Da Köhler kom til Nøstetangen midt i 1750-årene, ble han den ledende gravør som satte sitt preg på verkets produkter og på glanstiden i gammel norsk glasskunst overhodet.

Det er bevart en mengde av hans glass, der gravyren gir et rikt bilde av rokokkotidens næringsveier, arkitektur med mer ved siden av ornamentikken. Hans mest kjente arbeid ellers er lysekronene i Kongsberg kirke.

Etter 1770 virket Köhler i Christiania til 1777 og deretter i København. Hans siste kjente signerte arbeid er datert 1781, siden 2011 i Nasjonalmuseets eie. Köhlers videre skjebne er ukjent.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gaustad, Randi (1988). Skål for Norge!: Nøstetangens spennende billedverden, Aschehoug

Faktaboks

Heinrich Gottlieb Köhler

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg