Haugsholmen fyr

Artikkelstart

Haugsholmen fyr er en fyrstasjon på Frekøya i Vanylvsgapet nordøst for Stad i Sande kommune, Møre og Romsdal. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1876, automatisert og avbemannet i 1980.

  • Tårnets høyde: 10 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 19,7 meter
  • Lysvidde: 8 nautiske mil
  • Lyskarakter lykt: Oc WRG 6s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øya den ligger ved siden av. Navnet haug viser til høyden på holmen. Fyret kalles også Frekøy fyr etter øya det ligger på. Det navnet kommer av det norrøne ordet frek, som kan bety både frekk, streng og grådig, og viser til strømforholdene i fjorden.

Historikk

Skipsleden rundt Stad er krevende og Fyrvesenet så derfor tidlig behov for et fyr i området. Det ble plassert mellom Vanylvsgapet og Vanylvsfjorden øst for Stad. Dermed kunne det lede skipstrafikken inn til tryggere farvann om været var dårlig, og ut mot Stad om været var lagelig. Fyrstasjonen ble anlagt som et familiefyr. Bolighuset ble bygget i betong og fyrlykta plassert i et lavt tårn på det ene hjørnet. I 1910 fikk det en ny og kraftigere fyrlykt. Året før andre verdenskrig ble betjeningen utvidet med en reservebetjent, og det ble bygget bolig til ham. Også dette fyret fikk store skader etter et alliert flyangrep på slutten av krigen, men heldigvis ikke verre enn at fyret kom i drift igjen høsten 1945. I 1952 fikk Haugsholmen elektrisitet fra det lokale kraftlaget og samtidig ble det automatisert. Bolighusene på Haugsholmen fyr var den siste fyreiendommen i Norge som ble solgt. Det skjedde i 2007 og det var Sande kommune som kjøpte eiendommen. Nå driver Foreininga for Frekøy fyrstasjon besøksfyr på plassen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg