Haugjegla fyr i Møre og Romsdal
Haugjegla fyrstasjon
.

Haugjegla fyr er en fyrstasjon på en holme nord for VeiholmenSmøla i Møre og Romsdal. Den ble opprettet som kystfyr i 1922, automatisert og avbemannet i 1988.

  • Tårnets høyde: 28 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 26,5 meter
  • Lysvidde: 12,7 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (2) WRG 8s

Navnet

Haugjegla fyr har navn etter holmen den står på. Førsteleddet av navnet tolkes som hovud og viser til at holmen er den høyeste i området og -gjegla kommer sannsynligvis av geigle som betyr svinge og kan fortelle om et værhardt område.

Historikk

I 1905 ble det satt opp en fyrlykt på Haugjegla, men dette var ikke nok til å trygge skipstrafikken i området. I 1922 ble det derfor reist et støpejernstårn på en ganske høy betongsokkel på denne værharde plassen. En fyrvokter og to assistenter fikk hybler i tårnet. Et solid naust og ditto landing ble bygget lengst sør på holmen, og det ble anlagt en 350 meter lang betongvei til fyrtårnet.

I 1962 ble fyret elektrifisert fra aggregater som ble montert i sokkeletasjen.

Selskapet Veiholmen fyr leier nå Haugjegla av Kystverket og driver det som besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg