Veiholmen

Veiholmen, tettbebyggelse i Smøla kommune, Møre og Romsdal, bestående av tre markerte husklynger, regnet innenfra: Inner-Innveien, Ytter-Innveien og Været. Været, som i dag utgjør den ytterste av tre tettbebyggelser, ligger på flere mindre øyer som ligger tett sammen og danner en liten havn; 94 innbyggere (2015). Ytter-Innveien og Inner-Innveien ligger på hver sin ende av den noe større øya Innveien som ligger innenfor Været; i alt 212 innbyggere (2015). På Ytter-Innveien ligger Veidholmen skole.

Faktaboks

også kjent som:
Veidholmen

Veiholmen var tidligere en tid Norges største fiskevær sør for Lofoten, men aktiviteten har gått betydelig tilbake. Væreiereiendommen Sanden, som ligger i Været, har fem bygninger og tilhører Smøla museum som utgjør en del av Nordmøre museum .

Fv. 669 fører rundt 10 km fra kommunesenteret Hopen på øya Smøla til Veiholmen via en rekke broer og fyllinger mellom øyer og holmer til Været.

Navnet. Første ledd sannsynligvis et eldre øynavn Veig, norrønt veig, 'sterk drikk' som i tidligere tider må ha hatt den mer allmenne betydningen 'væske'. Navnet kan her være brukt i betydningen vått lende. Skriveformen Veidholmen basert på tolkingen av førsteleddet i navnet som laget til norrønt veiðr, 'jakt, fangst', synes å være feilaktig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg