Hattfjelldal flyplass

Av /Sverresborg, Trøndelag Museum/Digitalt museum.
Av .
Lisens: C0

Artikkelstart

Hattfjelldal flyplass er en sivil flyplass i Hattfjelldal kommune i Nordland fylke, om lag én kilometer sør for Hattfjelldal sentrum.

Rullebanen er 655 meter lang, og er ikke brøytet om vinteren. Det er ikke lufttrafikktjeneste ved flyplassen. Det gamle betongdekket på rullebanen vedlikeholdes i et omfang som tillater flyoperasjoner med lette fly.

Historie

Hattfjelldal hadde flyaktivitet allerede i 1933, ved at småfly tok i bruk gresslettene i området til landing. I de innledende faser av andre verdenskrig benyttet det norske luftforsvaret stedet som mellomlandingsplass i forbindelse med forflytninger nord og sør i landet.

Under tysk kommando

Da den andre verdenskrig startet i 1940, så også den tyske okkupasjonsmakten god nytte i flyplassen i Hattfjelldal. Luftwaffe startet utbygging av en regulær, militær flyplass på området sommeren 1940, med rullebane av tre. Rullebanen ble utvidet til 930 meters lengde, og for å kunne bruke større og tyngre fly, bygget de etter en tid en betongrullebane – tilpasset datidens tyngste bombefly. Betongrullebanen sto ferdig i 1942, og er den som fremdeles benyttes i Hattfjelldal.

Under krigen var det stor aktivitet ved flyplassen, med daglige anløp av tyske fly, og flyplassen ble blant annet brukt av bombefly under angrepet på Narvik.

De tyske troppene bygget også en hangar til flyplassen, men denne har siden 1950 vært i tjeneste som fabrikk med produksjon av sponplater.

Etter krigen

I 1948 ble Hattfjelldal flyklubb etablert, og de har benyttet flyplassen i årene etter krigen. Flyklubben startet opplæring med skolefly i 1962, i samarbeid med en flyklubb fra Bodø. Hattfjelldal flyklubb drifter flyplassen i dag.

Deler av rullebanen benyttes nå som lager for trevirke, men den har allikevel en operativ lengde på 655 meter.

Tekniske data

  • IATA Flyplasskode: ENHT
  • Rullebane: 715 meter (655 meter pluss sikkerhetssone) – Betong
  • Høyde: 210 meter over havet

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg